Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тридневен протест с искане за смяна на политическата система и за референдуми пред НС

| обновено на 16.11.18 в 16:37
2
Снимка: БГНЕС

Тридневен протест започна пред Народното събрание под надслов: "Окупация за смяна на политическата система и за референдуми". Акцията се организира в социалните мрежи и е обявена като недоволство на българи в страната и чужбина.  

Един от участниците в протестните действия обяви в социалните мрежа основните искания:

"Пред парламента: "Окупация, с искане за оставка на кабинета "Борисов", не за да свалим една маса и да качим друга, а за да сменим модела на управление чрез свикване на Велико народно събрание. Ние сме много хора, организаторите. Аз съм единият, а Росен Миленов е другият. Това сме хората, които организирахме протеста на 16-и септември".

Росен Миленов заяви:

"Първият референдум е, за да отпаднат ограниченията в закона за пряко участие на гражданите във властта по отношение на предмета - всички въпроси, които са от компетентността на НС, да може да ги решава народът чрез референдум. Искаме да дадем на гражданите възможност за участие в управлението на страната, с оглед контрол и санкция върху представителните органи". И допълни:

"Срещу всички партии на статуквото. Всички онези, които са участвали в управлението на страната и са показали, че чрез т.нар. "представителна власт" работят само в техен интерес. Искаме конституционни промени. Искаме промени в закона за пряко участие на гражданите в държавната власт, за да може народът във всеки един момент, когато види, че има лобистки закон с народно вето, да го махне“, каза той.

"Целият преход е една глупост. Искаме една нормална държава. Подкрепям хората от чужбина, които призовават хората за смяна на системата, без партии, с референдуми, и по този начин да се управлява народа. Трябваше да има повече хора, защото една шепа хора не могат нищо да направят", коментира друга участничка в протеста.

Предвижда се протестната акция да продължи и утре с шествие в столицата, а в неделя участниците да се присъединят към протеста срещу цените на горивата. Една от акциите е обявена за Лондон.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна