Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ГЕРБ се извиниха за изказванията на депутати от НФСБ за протестиращите

| обновено на 16.11.18 в 14:58
3
В политиката понякога трябва да се извиняваш и за чужди грешки, каза Цветанов
Снимка: БГНЕС
Поредно извинение направиха от ГЕРБ заради изказването на депутата от НФСБ Петър Петров, който предложи децата с увреждания да бъдат настанени в домове, за да могат майките им да работят. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира:
"Не съм чул това интервю и не съм чул тези коментари, които е направил колегата народен представител. Аз мога да кажа, че подобни изказвания не бих направил, нито друг колега от нашата парламентарна група. Мога само да се извиня за тези, отново, неудобства, които създаваме. Това е в политиката - трябва някой път да се извиняваш и за други грешки, но няма как".

Цветанов съобщи, че в рамките на следващите 10 дни трябва да бъде гледан на второ четене и Законът за личната помощ.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ изрази възмущение от изказването на депутата Петър Петров:

"Никакви извинения вече не вършат работа. Отговорност за структурата и състава на един кабинет носи премиерът. В който и да е кабинет! Най-големият враг на патриотизма е национализмът".

Всяка непремерена позиция създава излишно напрежение, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в коментар по повод думите на депутата от НФСБ Петър Петров, който предложи децата с увреждания да бъдат настанени в домове, за да може майките им да работят:

"Ако някой не може да се изразява правилно и не го разбират постоянно, по-добре да не се изразява". 

Депутатът от ВМРО Александър Сиди пък се разграничи от изказванията на двамата си колеги от НФСБ Петър Петров и Валентин Касабов, с които са в коалиция "Обединени патриоти". Те направиха обидни квалификации за протестиращите вчера. Касабов нарече "лумпени и мутри" недоволните, блокиращи улици, а Петров обвини майките, че манипулират обществото. Според Сиди подобни изказвания са недопустими за политици:

"Аз лично се разграничавам от тези изказвания! Категорично това не е моето мнение. Категорично това не е начинът, по който смятам, че би могло - да се унижават хората с увреждания. Всеки има право на протест в държавата, това демократично общество. Всеки, разбира се, има право и на мнение. Смятам, че политиците обаче трябва да бъдем малко по-отговорни към думите си. Който и каквото е имал да казва, тръгването след това да се обясняваме кой какво е мислил и е казал, означава, че по някакъв начин са останали неразбрани".

БСП също категорично се противопостави на изказванията на Касабов и Петров.В декларация от трибуната на парламента заместник-председателят на "БСП за България" Антон Кутев призова ГЕРБ за адекватно решение:

"Струва ми се, че са прекрачени границите на елементарната хуманност. Още по-малко пък подобно лице може да присъства в управлението на държавата. Струва ми се, че колегите от ГЕРБ се дистанцираха от агресивния цинизъм и се опитват да го потулят в историята, но днес вие сте мнозинство и вие носите отговорност, както за съдбата на хората с увреждания, така и за качеството на работата на НС. Днес този колега е един от вас и от вас зависи дали ще остане там. Как ще понесете тази отговорност, пак зависи от вас".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия