Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корин Велла: Убиха Дафни, за да замълчат всички други

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ на БНР ще излъчим единственото интервю дадено за българска медия с Корин Велла, сестра на убитата малтийска журналистка Дафни Галиция. Поводът е една година от жестокото убийство на Дафни Галиция в Малта.
На въпроса защо беше убита Дафни, Корин Велла отговори така: „Дафни разследваше политическата корупция. Тя разкри много случаи на престъпления с участието на правителствени служители. Пишеше истории, базирани на информация от т.нар. Панамски документи – доказа, че министър е притежавал компания в Панама, началникът на кабинета – също. Разследваше банки, критикуваше практиката малтийски паспорти да бъдат продавани на заможни чужденци. Т.е. де факто продажбата на гражданство за целия ЕС. Работеше по следи, свързващи големи международни корпоративни интереси с политици в Малта. Това бяха най-големите истории, по които работеше. И откакто започна да се занимава с тези проблеми, ситуацията за нея стана опасна, а накрая беше и убита.
Много ясно е, че тези, които направиха това с нея искаха да я спрат, но също и да изпратят послание към други хора да си мълчат – хора, които имат информация, която биха дали на журналисти, както и към самите журналисти, разследващи подобни казуси. Убийците не се опитаха на направят смъртта ѝ да изглежда като нещастен случай. Искаха да кажат: „ето какво може да ви се случи, ако тръгнете по същия път“. Така че, да, журналистите са в опасност. И нашето правителство не направи нищо по въпроса.“
Чуйте цялото интервю с Корин Велла, сестрата на Дафни Галиция в „Мрежата“ – събота, 17-и ноември по програма „Христо Ботев“,  веднага след централния бюлетин на БНР.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!