Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Ерик Льобедел: Посланието в изложбата за Клемансо е да работим съвместно, а не един срещу друг

Посланикът на Франция Ерик Льобедел откри тази седмица изложбата „Клемансо, военен предводител“.
Снимка: Славена Илиева

Френският посланик Ерик Льобедел заяви пред БНР, че посланието на изложбата „Клемансо, военен предводител“ в София е работим съвместно, а не един срещу друг.

„Важно е да не се затваряме в себе си, да не се отказваме да прилагаме силата на договорите, сключени въз основа на преговори и да разбираме, че е по-добре да работим съвместно, а не един срещу друг. Всяка страна трябва да огласява ценностите си, а не да мрази другите“, каза той за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ на БНР.

Изложба, която бе открита по-рано тази седмица и може да бъде видяна до 19 ноември във Френския институт, е посветена на дейността и делото на Жорж Клемансо по време на Първата световна война. На откриването бе представена и книгата „Първата световна война на Балканите - кръстосани възгледи, сравнителни перспективи“.

В изложбата има дванайсет пана с текстове и архивни снимки, които показват и описват дългия и не лек път на Клемансо - от неговото назначаване за министър-председател и министър на войната през ноември 1917 г. до „Бащата на победата“ с подписването на примирието на 11 ноември 1918 г.

Част от изложбата в София, посветена на Жорж Клемансо.

 „Жорж Клемансо е известен като Бащата на победата и като този, който позволи на Франция да спечели Първата световна война, а след това не успя да стане президент.  Клемансо е известен в България в аспекта на Ньойския договор, но всъщност той не е човекът на Ньойския договор, а човекът на Версайския договор. След като не успява да стане президент, Жорж Клемансо се оттегля във Вандея, голям приятел е на художника Клод Моне и се занимава с дейности извън политиката“, каза посланик Льобедел.

Според него „втората причина, поради която изложбата е важна за нас тази седмица, е заради публикуването на много интересен труд за Първата световна война на Балканите“. 

„Този труд се отличава с това, че за първи път бива изготвен от историци от 7 страни: България, Франция, Румъния, Сърбия, Македония, Гърция и Турция. Тоест, те са обменили възгледи, прилагайки т.нар. кръстосан подход, относно Първата световна война на Балканите. Същевременно това е много вълнуваща творба на най-добрите историци на този период от всички тези страни“, каза посланикът.

Той посочи, че този труд е издаден благодарение на Френския институт, на Университетската агенция по франкофонията и на българското Министерство на външните работи, на които изказа специална благодарност.

„Третата причина, поради която тази седмица е важна, е, че тя е повод да си спомним за края на Първата световна война. Тази седмица в Париж президентът Макрон говори обстойно за това, подчертавайки, че е необходимо наистина да извлечем поуки от Първата световна война ‒ като противопоставяме законния, но отворен патриотизъм срещу затворения в себе си национализъм и да работим повече за един обновен мултилатерализъм“, каза посланик Льобедел.

„Една от актуалните поуки е, че в настоящия контекст на значително напрежение е необходима много голяма бдителност, за да избегнем повтаряне на грешките от миналото“, добави френският дипломат.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени