Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Дрезов: Брекзит все повече заприличва на сапунен сериал

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Британският премиер Тереза Мей даде да се разбере, че няма да подава оставка, ако се стигне до процедура за вот на недоверие срещу нея в собствената ѝ Консервативна партия. На специална пресконференция след серия министерски оставки и атаки срещу нея в Камарата на общините Мей заяви, че ще отстоява постигнатото споразумение с Европейския съюз за Брекзит, дори ако спечели евентуалния партиен вот само с един глас разлика.

Кирил Дрезов, политолог, преподавател по европейска политика в университета в Кил, коментира в интервю за "Хоризонт за вас" проблемите около Брекзит.

"Брекзит за повечето от европейските политици е нещо неособено добро и те се примиряват със споразумение, което все пак да запази връзката с Великобритания. Същата е ситуацията и за половината от електората във Великобритания, който гласува за оставане. Все повече и повече Брекзит заприличва на сапунен сериал. В същото време неумолимо се приближава датата 29 март, на която се предполага, че Великобритания трябва да излезе от ЕС. Все още се разглеждат и други варианти за Брекзит."

Дрезов отбеляза, че "премиерът Мей има особен талант да се измъква от трудните ситуации и да остава на власт, противно на всички очаквания. Но това не означава, че и този път ще стане така. Твърде много неща се събраха срещу нея."

"Логично и аритметично засега не виждам вариант споразумението да мине. Но Мей се бори на всяка цена да прокара сключената сделка. Друга сделка няма да бъде предложена от ЕС и остава вариантът излизане без сделка. В момента наблюдаваме висш пилотаж и от двете страни и игра на ръба на пропастта. Ако има предсрочни избори, ЕС би изчакал, защото е възможно да възникне съвсем друга ситуация", смята Дрезов.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна