Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

US компанията "Ексън мобил" започна сондиране за газ във водите до Кипър

Карта на блоковете около Кипър с компаниите, получили лицензи за газови проучвания.
Снимка: Министерство на енергетиката на Кипър

Американската „Ексън мобил” започна сондирането за газ в кипърската офшорна зона. Очакваната новина обяви енергийният министър на Кипър Георгиос Лакотрипис след срещата си днес в Никозия с помощник държавния секретар на САЩ по енергийните ресурси Франсис Фанън.

Първото проучвателно сондиране на „Ексън мобил” в кипърски води в участъка „Делфини” в блок 10, югозападно от острова, е планирано да продължи около месец. Почти веднага след това компанията ще започне сондаж във втори участък, който вероятно ще приключи до 10 февруари.

Очакванията към работата на американския петролен лидер, който е в консорциум с най-големия производител в международен мащаб на втечнен природен газ – „Катар петролиум”, са големи. Блок 10 е един от най-обещаващите в офшорната зона на Кипър, намирайки се близо до египетското газово супернаходище „Зохр”. 

Започналият проучвателен сондаж се смята за ключов за икономическото и политическото развитие на Източното Средиземноморие. Резултатите от него са много важни за изпълнението на енергийната програма на Кипър, за експлоатацията на находищата от въглеводороди в целия регион и перспективите за износ на газ от него към Европа, включително България.

Успешен сондаж ще засили и ролята на САЩ в региона, към което те се стремят. Развитието на енергетиката в Източното Средиземноморие е приоритет за Вашингтон, посочи днес помощник държавният секретар Франсис Фанън. Неговата обиколка в региона включва Кипър, Израел и Египет, но не и Турция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна