Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на акциите на компанията Nvidia предвещават ново напрежение на американския технологичен пазар

Снимка: Ройтерс

Акциите на Nvidia Corp. се сриват с близо 18% на извънборсовата търговия, след като една от водещите компании за микрочипове представи по-слаби от очакваното финансови резултати за последното тримесечие.

Компанията отчете нетна печалба от 1,84 долара за акция, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха печалба в размер на 1,93 долара. Приходите на Nvidia се увеличиха до 3,18 млрд. долара от 2,64 млрд. долара година по-рано, но при очаквания за приходи в размер на 3,24 млрд. долара. Компанията също така прогнозира доста по-ниски приходи през четвъртото тримесечие между 2,65 млрд. и 2,75 млрд. долара, докато инвеститорите очакваха приходи в размер на 3,4 млрд. долара.

Слабият финансов отчет на Nvidia Corp. може да се отрази негативно на целия технологичен сектор, като фючърсите на индекс Nasdaq100 се понижава с над 1% преди старта на петъчната търговия на Уолстрийт. Фючърсите на индекса на сините чипове DJIA пък се понижават на извънборсовата търговия с около 140 пункта (понижение с 0,56%), а на тези на широкия индекс S&P500 – с 0,68%.

Това предполага негативен старт на търговията на Уолстрийт, след като в четвъртък и трите основни фондови индекса успяха да преодолеят първоначалното си слабо представяне, като индексът DJIA приключи вчерашната сесия с повишение от 208 пункта (повишение с 0,83%), S&P500 нарасна с 1,06%, а технологичният индекс Nasdaq Composite – с ръст от 1,72%. Въпреки позитивния финал на вчерашната търговия на този етап индексът DJIA се понижава в рамките на отминаващата седмица с 2,7%, S&P500 – с 1,8%, а Nasdaq – с 2 на сто.

Американските инвеститори продължават да следят отблизо и политическата криза във Великобритания, като премиерът на страната Тереза Мей е изправена пред искането за нейната оставка в рамките на управляващата Консервативна партия във връзка с предложения от нея Брекзит план. Въпреки че тези събития се разиграват на 5500 км далеч от Уолстрийт, инвеститорите се опасяват, че евентуален твърд Брекзит, или излизане на Великобритания от ЕС без постигането на търговско споразумение, ще разклати сериозно не само британския и финансовите пазари на континентална Европа, но и борсите по цял свят. Брекзит драмата може също така да подсили притесненията относно забавянето на глобалния икономически растеж.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна