Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В навечерието на Световния ден на недоносените деца

Майка на недоносено бебе: Лекарите от неонатологията са ангели

Семейства от Велико Търново се събраха с лекарите от отделението по неонатология в областната болница, за да им благодарят за грижите в навечерието на Световния ден на недоносените деца.
Снимка: Здравка Маслянкова

Всяко десето бебе, което се ражда в България, е недоносено, докато в някои европейски страни децата, родени в риск, са два пъти по-малко като дял от ражданията.

В навечерието на Световния ден на недоносените деца семейства от Велико Търново се събраха с лекарите от отделението по неонатология в областната болница, за да им благодарят за грижите и да им покажат децата, за които неонатолозите са се грижили.

91 недоносени бебета са преминали от началото на годината до сега през интензивния сектор на отделението по неонатология в областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Децата, родени в риск, са 9 на сто от ражданията в областта.

Синът на Габриела Димитрова е едно от тези деца. В седмия месец от бременността майката вдигнала много високо кръвно и трябвало да роди по спешност.

„Роди се 1,7 кг. Бях в реанимация и той прекрачи границата от смъртта към живота. Лекарите от неонатологията са втората майка. Те са ангели“, каза тя.

Във великотърновската неонатология вече се предлага безплатна консултация с психолог на семействата, чиито деца са родени в риск. Терапевтът Саша Димова помага на майките да преодолеят травмата, че са станали родители преждевременно.

„Психологът е онзи, който дава пространство в това как да продължат и да приемат детето си, как да станат родители“, обясни Димова.

Трудностите в неонатологията са с недостигащите кадри и консумативи за апаратурата, каза началникът на отделението д-р Кина Николова.

 „90 % от работещите са над 50-годишна възраст. Няма средното поколение на приемственост“, обясни д-р Николова.

Специализантът д-р Бейхан Чукчиев е най-новото попълнение във великотърновската неонатология. Споделя, че винаги е искал да се занимава с бебета.   

„Единствените проблеми, които имаме в отделението, е недостиг на апаратура или по-модерна апаратура, от която имаме нужда“, каза той.

В събота вечерта крепостта „Царевец“ ще бъде обагрена в лилаво в знак на съпричастност с преждевременно родените бебета и техните семейства.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!