Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С "Училище за авиация" Летище София се включи в Деня за по-чист въздух

Деца от столични училища бяха запознати с екопрактики на най-голямото летище у нас

Учениците получиха сертификати за участието си в "Училище за авиация".
Снимка: Летище София

На Летище София се проведе първото за тази учебна година „Училище за авиация“. Акцент на срещата с деца от началния курс на столични училища беше поставен върху усилията за намаляването на въглеродните емисии и опазването на околната среда. Темата е свързана с инициативата на Столична община Ден с по-чист въздух. 

"Анонсирахме участието на Летище София в програмата на Международния комитет на летищата за въглеродна акредитация на летищата. Ние присъстваме там вече трета година. В началото на 2018-а  получихме сертификат за второ ниво редукция на нашите емисии. И сега ни предстои работа по постигане на следващото ниво на програмата", обясни Ели Лакова - ръководител на отдела ОВОС на летището.

Учениците бяха запознати с екологичните видове транспорт за връзка с летището и как се пести енергия - от енергоспестяващото осветление до начините за пестене на енергия от компютрите. Стефан Ликов, експерт в отдел „Управление на авиационна безопасност“ обясни на децата как се планират полетите и каква е ролята на различните професии в авиацията:

"В авиацията няма само пилоти и стюардеси. Не е задължително да бъдат пилоти и стюардеси. Може да бъдат инженери, търговци, оперативни работници".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!