Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"От деца за деца" - инициатива на Софийската митрополия осигурява подаръци на деца в нужда за Коледа

Епископ Поликарп: Децата трябва да се учат на добротворство

Епископ Поликарп
Снимка: БГНЕС

"От деца за деца" - така е наречена инициативата на Софийската Света митрополия за Рождество Христово. Инициативата вече е в ход с благословението на Патриарх Неофит.

Идеята е да се включат всички деца от Софийска епархия, които изучават религия в училищата. Инициативата е отворена и за енорийските храмове, в които има неделно училище, уточни пред "Хоризонт" белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Всяко дете, което иска да се включи, трябва да подготви скромен подарък за друго дете, като на пакета да напише за каква възраст е подходящ. Подаръкът може да бъде изработен и ръчно. "Кутия или плик с играчка, химикали, тетрадки. Един ще направи по-голям подарък, друг по-малък. Някой ще направи дори два и три. Разчитаме всяко едно дете и семейство да прояви творчество в подготовката на подаръците", разказа духовникът.

Според епископ Поликарп този жест учи децата на добротворство и да помагат на други деца в нужда:

"Да покажем, че това, което учим, дава своите достойни плодове не само по време на учебния час, но и извън училището, извън семейството, сред обществото. Всичко онова, което ще се събере, онова, което децата ще подготвят, ще бъде предоставено на домове за деца в неравностойно положение, на деца в софийски болници и, разбира се, на семейства приемни, за да ги подкрепим в този празничен Рождественски момент." 

"Вярвам и се надявам всеки един, който ще направи, ще организира подарък, да бъде тази светла личност, която, дарявайки доброта, да даде добрия пример на всеки - да го последва", каза още епископ Поликарп.

Срокът за събиране на подаръците е 6 декември, Никулден. След това те ще бъдат разпределени, за да могат до празниците да стигнат до своите получатели.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна