Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Младенов: С примирието в Газа бе предотвратена война

| обновено на 17.11.18 в 12:31
Николай Младенов по време на една от визитите си в Израел и палестинските територии.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„За пореден път беше предотвратена война“ - така специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов определи пред БНР ситуацията след сключеното тази седмица примирие между Израел и палестинците в ивицата Газа.

В интервю за предаването „Събота 150“ на „Хоризонт“ той посочи, че винаги много внимава с израза „примирие“, „защото ситуацията продължава да бъде много напрегната и тя е напрегната по линия на различни елементи“.

„На първо място ситуацията в Газа се влоши драстично от хуманитарна гледна точка преди месеци, когато вследствие на израелските санкции и на санкциите, които президентът Абас наложи на Газа, електричеството падна до три часа на ден, почти всички болници затвориха и безработицата се вдигна над 54% процента по официални данни. Хуманитарната ситуация се нагнети много. Нагнети се и ситуацията в областта на сигурността, след като започнаха протестите в Газа. Над 200 човека бяха убити от март месец досега. Много балони запалителни бяха изстреляни от Газа, много от израелска страна, земя беше запалена в израелската територия. Нагнети се ситуацията и от гледна точка на политическия процес, защото преговорите между "Хамас" и "Фатах" забуксуваха за връщането на легитимното правителство в Газа и всичко това доведе през месеците юли и август до сериозно напрежение, поради което бяхме почти на ръба на война“, каза Младенов

През октомври посредническите усилия на ООН в лицето на специалния координатор за близкоизточния мирен процес Николай Младенов доведоха до възстановяване на вноса на гориво за единствената електроцентрала в Газа. И 2 милиона палестинци там вече имат ток по 16, вместо само по 4 часа на денонощие. Освен това Израел даде съгласието си Катар да финансира с 15 милиона долара изплащането на заплати на палестинците, чиято икономика е практически замразена от дългогодишната блокада. Това се очаква да уталожи значително напрежението от палестинска страна.

„Успяхме да постигне споразумение за намаляване на напрежението, доставка на електричество. Всичко това е добре до последната седмица, когато след една операция на израелските сили в Газа над 450 ракети бяха изстреляни за един ден от Газа към цели в Израел“, посочи дипломатът.

Според анонимни източници на вестник „Файненшъл таймс“ операцията дълбоко в тила на Хамас е била проведена от военното подразделение „Маглан. Целта ѝ не е била убийство или отвличане на някого, а разузнавателна. Но се е стигнало до престрелка, при която са били убити 7 души, включително високопоставен палестински командир и израелски подполковник. Във вторник обаче, с посредничеството на Египет и на ООН, огънят беше прекратен.

Според Младенов положението продължава да бъде напрегнато.

„Ние сме в официален контакт с всички страни. Работим много интензивно с Египет, с който имаме отлично партньорство в момента по постигане на това, да не го наричам примирие, а успокояване на нещата и се надявам, че ако и днес ситуацията остане под контрол, ще видим малко по-дълъг период на стабилизация“.

Младенов обаче смята, че за да може той да бъде още по-продължителен, трябва много сериозна хуманитарна подкрепа на хората в Газа и много сериозна промяна в начина им на живот, защото иначе всичко е много, много временно. „При такава безработица, при такива лоши хуманитарни условия за живот, при липсата на пари в икономиката въобще, напрежението ще продължи да расте безконтролно“.

Десетките милиони долари от Катар и съгласието на Израел за внос на гориво в Газа - това е един елемент от целия план, разработен от ООН, и включващ три точки.

„Първа точка е спиране на ескалацията. Втора точка е хуманитарна подкрепа за населението, която да доведе до облекчаване на условията на живот там. Тя включва както доставка на електричество, защото както можете да си представите, два милиона човека да живеят с три часа електричество на ден е наистина невъзможна ситуация. Включва подкрепа на болниците, на системите за пречистване на вода, създаване на работни места, временна трудова заетост и така нататък. Това е втория елемент, по който голяма подкрепа получихме от Катар, но не само от Катар. Редица други държави също помогнаха да се облекчи положението в Газа. И третия елемент, който е вече за  по-дългосрочен разговор, за по-сериозно стабилизиране на ситуацията, за да можем да излезем от този постоянен цикъл на всеки петък, всяка седмица, всеки месец да рискуваме да бъдем в състоянието на война“, обясни Младенов.

От близо 3 месеца всъщност се водят индиректни преговори за траен мир, от който интерес имат и Израел, и Хамас. Пречка за това обаче е съпротивата на Палестинската автономна власт на Западния бряг. Според цитирани от Франс прес анализатори там битува страх от израелско-американски заговор за разединение на палестинците.

„Ако сега има нова война в Газа между Хамас и Израел, тя ще бъде дестабилизираща за целия регион. Никой няма интерес от нея, никой не я иска и затова и партньорството, което в момента ООН има с Египет, с Израел, с палестинците, за да се намери изход от тази ситуация, е много сериозно. Аз се надявам, че през следващите седмици ще може да видим и по-сериозен резултат по отношение на другите проблеми, които трябва да решим, не само проблема с електричеството и наистина оттам да започне една по-дългосрочна стабилизация на положението. Иначе цикълът е много опасен“.

Благоразположението на Израел обаче може да остане в историята заради оставката на министъра на отбраната Авигдор Либерман, който нарече примирието с Хамас „капитулация пред терора“. Той оттегли подкрепата на крайнодясната си партия и мнозинството на Нетаняху в Кнесета е вече от само един депутат. Затова е твърде вероятно в Израел да бъдат свикани предсрочни избори.

Според Николай Младенов след оставката на министъра на отбраната на Израел Авигдор Либерман управляващата коалиция доста е отслабнала, но той не очаква заради това да се промени нагласата спрямо проблема с ивицата Газа.

„Мисля, че всички си дават сметка, че една война в момента не е в интерес на никого - нито в Израел, нито в Палестина, нито в региона. По-скоро споровете биха могли да бъдат за начина, по който да се стабилизира положението и да се стигне до по-дългосрочните въпроси, които трябва да бъдат решени неминуемо от всички страни. На първо място връщането на легитимната власт. На второ място отварянето на пропускателния режим от Израел към Газа, за да може да има не само хуманитарна помощ, а и да има и някакво икономическо развитие, решаването на въпроса с наличието на толкова много оръжие, заплахите, които идват отвътре“.

Координаторът на ООН за близкоизточния мирен процес смята, че „в крайна сметка всичко е в ръцете на двете страни“.

„Целта трябва да остане връщане на масата за преговори за намиране на по-дългосрочно решение на конфликта, което трябва да бъде базирано на идеята за две държави, на базата на резолюциите на Съвета за сигурност. В по-краткосрочен план това означава на първо място стабилизиране на ситуацията в Газа. На второ място подкрепа на усилията на Египет за постигане на вътрешно палестинско споразумение за възстановяване на легитимното правителство в Газа. На трето място облекчаването на режима на достъп до територията в Газа - търговия, хора, стоки и ако тези елементи бъдат реализирани стъпка по стъпка, сериозно ще се увеличи не само перспективата за мир, а и перспективата за връщане към по-сериозните политически теми, които са дългосрочното решаване на палестинско-израелския конфликт“.

Николай Младенов изрази съжаление, че целият мирен процес, както той беше известен близо 25 години вече, в момента е в абсолютен застой заради това, което се случва не само в Газа. „Разбира се, много негативни неща се случват и на Западния бряг, в продължаването на израелските преселения и така нататък, насилието, което продължава да е проблем, но ситуацията в Газа е може би най-експлозивната в момента“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени