Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майките във Велико Търново прекратяват протестите си

Родителите на деца с увреждания: Протестите продължават, докато оставката не бъде приета

Родителите на деца с увреждания дадоха пресконференцията си пред сградата на Министерския съвет
Снимка: БГНЕС

За 27-ма поредна вечер майките на деца с увреждания се събраха пред Министерския съвет. Въпреки подадената оставка на вицепремиера Валери Симеонов, те ще продължат да се събират, докато Народното събрание я гласува:

"Това вече не е протест, може да се нарече присъствие. Нашето присъствие е тук, за да ни виждат и, ако случайно решат, че пак ще ни изиграят, по-крути мерки ще предприемем“, каза присъстваща.
“Много хора ни заплашват в интернет. Майки, ще бъдете натупани, ако продължавате още. Получаваме заплахи от всякакви хора. Много хора ни подкрепят от най-различни формации и ние сме толкова известни и хората, които идват, защото тук става въпрос за една гражданска позиция", коментира друга от протестиращите. 

Родителите на деца с увреждания ще продължат да протестират всяка вечер, докато парламентът не гласува оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Това обяви Вера Иванова, организатор на инициативата "Системата ни убива".  Протестът продължава да бъде граждански и аполитичен, а събиране ще има и тази вечер:

"Всеки ден ще продължим, докато се приеме оставката в Народното събрание, тъй като това е процедурата. Няма да блокираме, няма да правим гражданско неподчинение, ще изчакаме гласуването в Народно събрание на оставката на Валери Симеонов, тъй като това е начинът и законово това трябва да се случи. Едно подаване засега нищо не означава. Ако не се гласува оставката, тогава ще минем към други действия, но засега оставаме тук"

Протестиращите от инициативата "Системата ни убива" се разграничиха от хората, които доскоро са ги подкрепяли, но са предали каузата им, включвайки се към политически формации. Ирена Юручка каза:
"Има хора, които се разхождат сега по медиите от името на "Системата ..." да се явяват. Не вярвайте, хора!  Утре аз не искам да чуя, че аз съм се продала и съм си продала детето. Нашите деца не се продават. За техните - не знам".
Родителите дадоха пресконференцията си пред сградата на Министерския съвет, където се събираха през последните 26 дни с искане Симеонов да подаде оставка. Майките благодариха на всички, които са ги подкрепили. Ирена Юручка заяви:

„Първо, благодарим на всички хора в палатките в цяла България - всички майки като нас, които ни подкрепят и хората, застанали до тях на този протест“.

На протеста си тази вечер родителите на деца с увреждания отново ще благодарят на всички, които ги подкрепяха през последните 26 дни.

Оставката на Симеонов беше коментирана и от майките на деца с увреждания в Силистра. Една от тях - Живка Иванова, коментира, че оттеглянето на вицепремиера е,  "малката победа“ и изрази надежда, че скоро в Народното събрание ще бъдат приети законите за хората с увреждания и за личната помощ, за които майките настояват отдавна: 
"Аз мисля, че има воля. Надявам се обаче тези закони да са насочени спрямо хората с увреждания. Трябва да има реформа и ние ще се борим за тази реформа да се случи така, както трябва".

Иванова, която е представител на майките на деца с увреждания в Силистра, добави, че според нея протестите в страната няма да спрат: "И се радвам, че обществото се събуди, защото ние бяхме постоянни, най-вече, но оттук нататък започва сериозната борба".

Майките във Велико Търново прекратяват протестите си, с които настояваха вицепремиерът Валери Симеонов да поеме политическа отговорност и да подаде оставка.

Майките оттеглиха искането си за утрешното протестно автошествие във Велико Търново срещу Валери Симеонов, съобщи за „Хоризонт“ съорганизаторът на протеста Иванка Димова:

“Нашите искания за подаването на неговата оставка и напускането му на поста вицепремиер на 80 % са удовлетворени. Затова ние ще прекратим нашите протести“, каза Димова.

Великотърновските майки протестираха с шествия и бяха подкрепени от десетки граждани. Майките остават в протестна готовност и отново ще излязат на улицата, ако оставката не бъде гласувана в парламента.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна