Eмисия новини
от 05.00 часа

Игри с добавена реалност пренасят жители и гости на Пловдив в бъдещето

Участниците ще решават загадки и ще редят пъзели, за да разберат има ли скрито имане на знатен род тютюнопроизводители. На снимката - Тютюневия град
Снимка: Й. Артинян

Жители и гости на Пловдив имат възможност днес и утре да търсят съкровища, както и да изследват историята на тютюневите складове. А добавена реалност ще ги пренася в бъдещето. Всичко това е част от проекта "Градски игри“, който се осъществява за пореден път в рамките на програмата  "Пловдив - Европейска столица на културата 2019".  Участието е безплатно.  
Първата игра днес залага на интерактивните технологии. Участниците ще решават загадки и ще редят пъзели, за да разберат има ли скрито имане на знатен род тютюнопроизводители.

Другата игра е озаглавена "Уроци от бъдещето" и започва в по-късните часове, като ще има четири издания. В неделя ще се разиграват ситуации, в които всеки от записаните участници ще влезе в ролята на странник, завърнал се в родното си място, за да преживее заедно със съседите и семейството си предизвикателствата на настоящето. Играта идва от Италия и поставя въпроса за стойността на живота в и сред града, погледнато и от контекста на Матера - другата европейска столица на културата през 2019-а година.

Още от