Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лаборатория по изкуствен интелект показа роботи на млади и стари

Деня на отворените врати на „Лабораторията по изкуствен интелект“ в „София Тех парк“.
Снимка: Добромир Видев

До нови технологии и роботи се докоснаха днес деца и възрастни в деня на отворените врати на „Лабораторията по изкуствен интелект“ в „София Тех парк“.

Да управляваш робот, да добавиш компютърна реалност към вече съществуващата или да видиш как може да се сглобява робот. До това се докоснаха децата.

„Да се докосне до науката, до технологиите, да развие любопитство от най-ранна детска възраст, науки, технологии, все пак това е бъдещето и настоящето“, обясни един татко. 

Иван и Любо пък са бъдещите компютърни разработчици. Те учат в Професионалната гимназия по автономика в София и интересът им е почти професионален.

„Сиреч, това е конкуренцията, какво можем да правим в училището“, „ние сме на много ниско ниво, но се опитваме да правим някои неща“, „като порасна, ще стана системен програмист, ще продължа да се занимава с роботика. В свободното си време чета в интернет някакви неща, гледам различни клипове, които са в тази област“, казаха те.

Ясен Йорданов, който стои зад събитието казва, че с подобни отворени врати може да се открият бъдещите таланти.

„Искаме да ги покажем, за да не смятат хората, че в България нищо не се разработва. Че в България няма нищо интересно, че сме бананова република. Ами не, всъщност не сме бананова република, колкото и странно да звучи за някои хора. Оттам нататък, ако някой прояви интерес, лабораторията винаги е открита за хора, които имат интереси, имат желание, включително за някои роботи, за някои технологии се изисква и опит, но винаги могат да дойдат при нас“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна