Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова: Подкрепям гражданското право на протест

Манолова предлага създаването на балканска мрежа на омбудсманите

Снимка: БГНЕС

Подкрепям гражданското право на протест, заяви в предаването „Преди всички“ омбудсманът Мая Манолова. Поскъпването на живота е факт, каза тя и добави, че освен за цените на горивата хората са недоволни от ред други неща:

„Хората протестират срещу това, от което ги боли. Това е тяхно изконно право. Аз съм в подкрепа на техните граждански каузи. Основният проблем е защо, при положение че имаме ниски налози, ниски производствени разходи, работна заплата, нескъп ток на фона на европейските цени, защо при тази ситуация в България нямаме постоянно най-ниски цени на горивата. По отношение на бензина – има повече от 20 страни с по-евтин бензин, като махнем ДДС и акциз. При дизела – също има десетина страни, в които е по-евтин. Възникват въпроси, свързани с наличието и липсата на свободен конкурентен пазар. Това е на което трябва да отговори държавата – има ли свободен конкурентен пазар, има ли свободна конкурентна среда, законодателството стимулира ли, или ограничава конкуренцията, и съответно какви промени трябва да бъдат направени“.

Днес Манолова е домакин на среща на балканските омбудсмани. Защитата на гражданските права е основна тема на форума.

„Вчера посрещнах колегите от 12 балкански държави на фона на пика на протестите. Разказах им за социалното недоволство, социалното бреме, за липсата на поносимост в резултат на повишението на цените на горивата, на данъци, на „Гражданска отговорност“. Ситуацията е много сходна. Проблемите са ни общи. Тази първа по рода си среща на балканските омбудсмани има важно значение и много сериозни перспективи. Моето намерение е да предложа на колегите създаването на балканска мрежа на омбудсманите, през която ние да реализираме нашето сътрудничество“, каза Мая Манолова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени