Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Нотев, "Атака": На стратегическо ниво трябва да се постигне съгласие

Патриотите ще търсят съгласие на утрешния коалиционен съвет

Искрен Веселинов от ВМРО се надява трите партии да бъдат заедно на европейските избори

Снимка: БГНЕС

„От Патриотичното обединение не можем и не бива да заявяваме като цена за продължаване на участието ни в управлението броят и разпределението на вицепремиерските постове. Това е несериозно и недалновидно“. Това заяви в предаването „Преди всички“ по програма "Хоризонт" на БНР Явор Нотев от „Атака“, зам.-председател на парламента.

„Тези протести и искания, които могат да се обобщят около претенцията „Не мога повече така“ и „Смяна на системата“, то в крайна сметка всички тези призиви намират отговор в отдавна поставени основни разбирания на лидера на „Атака“ за промяна на стандарта на живот в страната, включително с негови искания, които бяха категорично и от мнозинството отхвърлени за увеличаване доходите на хората, увеличаване на заплащането на почасовата ставка и за увеличаване на заплатата до поне средната минимална заплата за Европа. И увеличението на пенсиите, и на заплатите бяха коментирани като недостижима цел и нереалистична. Сега виждаме, че българите не желаят да живеят със стандарта, който им отреждат по-ниските доходи и те се превръщат в изключителен проблем“.

Зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов смята, че Волен Сидеров трябва да потърси своята лична отговорност за спада на доверието към Патриотите.

„Ние през цялото време сме се опитвали да работим, предлагали сме идеи в парламента, защитавали сме ги. Като изключим нашето участие, през останалото време занимавахме обществеността със скандали и беше абсолютно логично да се стигне до тук. Наистина имаме фундаментален разговор – как продължаваме и изобщо продължаваме ли заедно, можем ли да се обединим около тези приоритети, които са ни събрали, и най-важното – можем ли да ги реализираме. Аз не виждам през последните месеци ние реално да работим заедно“.

Веселинов изрази надежда трите партии да бъдат заедно на европейските избори. Българският патриотизъм трябва да бъде представен достойно, категоричен е той.

Явор Нотев се съгласи и каза, че на стратегическо ниво трябва да се постигне съгласие.

Волен Сидеров не претендира за вицепремиерския пост на Валери Симеонов, категоричен беше Нотев. Според Веселинов мястото трябва да остане за НФСБ.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна