Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска книжка-игра предизвика интерес на Панаира на книгата във Франкфурт

Снимка: БГНЕС

Нова българска книжка-игра за деца участва на най-голямото световно изложение на книги във Франкфурт. На панаира на книгата в германския град присъстваха 7000 участници от 110 държави. Българската книжка-игра се казва „Приказка от два свята“, а авторът ѝ е писателят Николай Райков. В предаването „Преди всички“ той подчерта, книжката е предизвикала интерес от различни издателства от цял свят. Райков разказа:

„Приказка от два свята“ е един експеримент. Тя доразвива тази идея за комбиниране между книга и игра и съдържа редица допълнителни елементи, като голяма карта на приключението, върху която децата записват и променят с изтриваем маркер различните локации, които могат да посещават, има карти с предмети, които събират и използват в самата история. Това пресъздава усещането за приключение, за пътешествие, за игра. Книгата беше приета изключително добре от феновете на моите приказки-игри“.

В книгата се разказва за същества, които живеят на тавана на изоставена къща, разказа авторът ѝ и добави: „Всичко, което те познават от света навън, е от сенките, които виждат през деня. Те живеят в постоянен страх от света навън, вярват, че е обитаван от сенки, носят се само легенди, че някога там са живели могъщи и силни създания, наречени човеци. Една вечер главният герой решава да избяга и да види какво представлява светът навън“.

Райков отбеляза, че четейки историята, децата влизат в ролята на главния герой и те сами определят къде ще отиде и какво ще направи той.

„Целя да покажа на децата, че техните избори имат огромно значение за това как ще се развие техният живот и че ние носим отговорност за своите избори“, каза още авторът.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!