Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт за смартфони и симфоничен оркестър

Снимка: www.nsobg.com

Зрителите могат да участват със смартфони в концерта на Нов симфоничен оркестър тази вечер от 19.30 ч. в Руския културно-информационен център в София - по програмата на Европейската мрежа на оркестрите. Диригент е Борислав Йоцов, съобщава БТА.
Посетителите ще проследят развитието на инструментите в оркестъра - от най-стария от преди 43 000 години, от времето на неандерталеца - античната флейта "дидлдибаб", открита в Словения, до "смартфоните", които "звучат" в Gig bagatelles на френския композитор Бернар Кавана.

Желаещите да участват в изпълнението на Gig bagatelles за смартфони и симфоничен оркестър е необходимо да свалят приложението /за андроид/ от play.google.com, да включат смартфоните на "самолетен режим" и да следят указанията на диригента на "хора" от смартфони Пиер Басри. Тази идея особено ще допадне на младите хора, отбелязват от екипа.

Концертът ще започне с "Баба" за антична флейта, струнни и ударни от Жига Станич със солист Бостиан Гомбач (Словения) - антична флейта. Финалът е с Руски танц от Чайковски, в който диригентът Борислав Йоцов - кларинет, ще се изяви и като солист.
В програмата са още Валс оп. 116 от Сюита в три части за флейта и симфоничен оркестър от Бенджамин Годард, Концерт за цигулка и оркестър - трета част, от Бах, Dido's Lament от Пърсел, Румънски народни танци от Барток. Солисти са Гергана Иванова - флейта, и цигуларите Ивайло Данаилов и Кристина Хинова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени