Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студ и по-малко слънце водят до пристрастеност към алкохол

Новото проучване доведе до призиви за ограничаване на рекламата на алкохол в зимните месеци.
Снимка: Радио Видин

Хората, които живеят при студен климат и с по-малко слънце, е по-вероятно да посягат повече към „огнената вода“, сочат резултатите от нови изследване по въпроса, предаде БГНЕС.

Американски учени са установили връзка между средните температури, часовете на греене на слънцето и „поглъщането на градуси“ за оправяне на настроението, съобщи Би Би Си.

Данните от 193 страни доказват, че климатът допринася за по-висока честота на прекомерна употреба на алкохол и цироза на черния дроб.

Рамон Баталър, асоцииран директор на Център за изследване на черния дроб в Питсбърг, заяви, че „това е първото проучване, което систематично доказва, че в световен мащаб и в Америка, в по-студените и с по-малко слънце зони има повече пиене и алкохолна цироза“.

Алкохолът разширява кръвоносните съдове и увеличава притока на топла кръв към кожата. Пиенето също така е свързано с депресията, която е по-разпространена, когато слънчевата светлина е оскъдна.

Проучването, публикувано онлайн в списание Hepatology, използва данни от Световната здравна организация (СЗО) и Световната метеорологична организация.

Участвалият в изследването д-р Питър Маккан, медицински съветник на болница „Кесъл Крайг“, клиника за рехабилитация при употреба на наркотици и алкохол в Шотландия, сега призовава за ограничения в рекламата на алкохол през зимните месеци, също участва в изработването на доклада.

„Сега имаме нови доказателства, че времето, и по-специално температурата и количеството слънчева светлина, на които сме изложени, оказва силно влияние върху количеството алкохол, който консумираме. Освен това потреблението на алкохол, свързано с времето, е пряко свързано с шансовете ни да развием най-опасната форма на чернодробно заболяване – цироза – което в крайна сметка може да доведе до чернодробната недостатъчност и смърт“, каза той.

Според д-р Питър Маккан „по-строгите закони за ценообразуването на алкохола със сигурност са оправдани, когато обмисляме опустошителното комбинирано действие на ниската слънчева светлина и по-евтиния алкохол върху потреблението.

„Рекламните закони трябва да се решават с ограничения през зимните месеци, които да се вземат под внимание“, подчерта той.

Доказателство за връзката с климата стана известно в момент, когато СЗО представя днес нови данни за консумацията на алкохол в Европа на срещата на върха в Единбург. Там беше посочено, че нивата остават високи и че почти половината от възрастното мъжко население е изложено на риск от краткосрочни и дългосрочни здравни и социални проблеми, дължащи се на вредните модели на пиене.

По-рано тази година в Шотландия влезе в сила законодателство относно минималното ценообразуване на алкохола в опит да се справи с проблемното пиене.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна