Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Духът на поета Владимир Башев още витае в кв. "Ситняково" в София

Снимка: Литературен кабинет "Владимир Башев"

Тази вечер в литературния кабинет „Владимир Башев“ в София ще се отбележи 42-рата годишнина от нелепата смърт на поета със събиране на писатели на криминални разкази и романи. Владимир Башев умира на днешния ден през 1967 година при автомобилна катастрофа, едва на 32 години. Независимо от ранната си смърт Башев остави доста солидно литературно наследство.
Седем стихосбирки – „Тревожни антени“, „Нецелунати момичета“, „Ателие“ и други са от най-известните на рано отишлия си поет. Той е и автор на либретото на операта „Антигона 43“, на десетки тестове за песни от края на XX в. и много есеистични и публицистични публикации. Уважението си към радиото изразява в участието му в радиооперата „Вашето присъствие“.
Благодарение на майка му Катя Башева и на съпругата му Вера Ганчева – апартаментът му в един стар софийски квартал бе дарен на държавата и днес е средище на млади пишещи хора, пък и не само на млади. Там се събират и музиканти и художници, които даряват свои картини за наградените поети.
Литературната награда „Владимир Башев“ се присъжда през година на млади таланти (до 32 години). Един от първите лауреати е бил Виктор Емануилов, в по-късни години – носител на тази награда е била и колегата от „Артефир“ на програма „Христо Ботев“ Надя Попова, а миналата година беше присъдена на младия поет Росен Карамфилов за стихосбирката му „Церебрална поезия“.
Наградените не взимат пари, призът представлява една красива грамота и картина на български художник. Независимо от това желаещите да участват в конкурса никак не са малко – миналата година журито е трябвало да избират между стотина автори и техните творби, каза за „Нашият ден“ уредникът на литературен кабинет „Владимир Башев“ Красимира Санкийска.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна