Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът възложи проверка на българските паспорти, издадени на чужденци през последните пет години

Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов е възложил на Министерство на вътрешните работи и на Държавна агенция „Национална сигурност“ да направят проверка на издадените български документи за самоличност на чужди граждани за последните пет години.

Премиерът изисква резултатите от проверката да са налице във възможно най-кратък срок, съобщават от правителствената пресслужба.

Държавната агенция за българите в чужбина е обект на разследване за корупция при издаването на документи за български произход на чужденци. Председателят на Агенцията Петър Харалампиев и главният ѝ секретар Красимир Томов са в ареста, като според съда на този етап са събрани достатъчно данни, че двамата са получавали пари във връзка с издаваните от ДАБЧ документи за доказване на български произход. Според специализираната прокуратурата престъпната схема за издаване на удостоверения за български произход на граждани на Македония, Украйна и Молдова, които не са имали право на това, срещу между 5 000 и 8 000 евро е започнала да действа месец след назначаването на Харалампиев начело на Агенцията. 

Шефът и главният секретар на Агенцията са обвинени за ОПГ и осем случая, в които са взели пари, за толкова засега имало доказателства. Обвиненията към Петър Харалампиев са за подкуп от 5000 евро и пет случая, в които е получил по 350 евро, за да въздейства на свои подчинени, за да задвижат документи за българско гражданство.

Главният секретар е обвинен, че два пъти e повлиял на свой подчинен, за да вземе такова решение, от което е получил суми от 800 и 1500 евро.

Групата се ръководела от Петър Харалампиев.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени