Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основната криптовалута Биткойн се обезцени към 13-месечно дъно от близо 5000 долара

Снимка: Ройтерс

Най-известната криптовалута остава под силен натиск от продажби и в началото на новата седмица, като биткойнът се търгува към 13-месечено дъно с оглед на все по-влошаващата се настройка сред общността, инвестираща в дигитални валути.

В понеделник цената на биткойн (Bitcoin) се понижава с нови около 8% към 5110 щатски долара, достигайки по този начин най-ниско ниво от октомври 2017-а година, след като през миналата седмица успя да проби за пръв път в рамките на отминаващата година по-трайно под ключовата психологическа зона на подкрепа около 6000 долара.

В основата на значителната обезценка на основната криптовалута през миналата седмица стоеше решението на разработчици да въведат т.нар. "твърда вилица" за Bitcoin Cash. Трябва да е има предвид, че терминът "твърда вилица" е свързан с промяна на протокола на дадена криптовалута, който не е съпоставим с по-старите версии на същата криптовалута. Например, всички добиващи биткойни трябва да ъпгрейднат софтуера си, за създаване на нови блокове, ако това представляват променени изискванията за „копаене на криптовалути". В тази ситуация, ако например поради разединение сред добиващите дадената криптовалута, половината от „копачите" използват новия софтуер за създаване на блокове, а другата половина – старата, то налице са две различни блокчейн вериги – и се появява „твърда вилица".

Самата дигитална валута Bitcoin Cash също беше създаден чрез "твърда вилица", когато разработчиците промениха кода на оригиналния Bitcoin, за да увеличат неговия обем. Това създаде голяма несигурност на пазара, твърдят анализатори. Последната "твърда вилица" за Bitcoin Cash пък доведе до две конкуриращи се версии на софтуера - bitcoin ABC и bitcoin SV и не е ясно коя от двете версии ще се превърне в доминираща верига, или дали те няма да могат да съществуват съвместно.

                                                                   Графика на биткойн / щатски долар

Снимка

С днешната поредна силна обезценка цената на биткойн е вече с повече от 60% под нейните нива в началото на годината и с повече от 70% от рекордния връх от малко под 20 000 щатски долара, ударен за кратко през декември миналата година. Пробивът под важната подкрепа от 6000 долара потвърди очакванията на редица анализатори, че стойността на основната криптовалута много бързо ще достигне следващата психологическа бариера от 5000 щатски долара.

Някои от тях дори вече залагат на още по-драматична обезценка на биткойн обратно към нивото от $ 1000, отколкото на ново поскъпване към $ 10 000.

Продължаващият силен ценови спад на биткойн се отразява негативно на целия пазар на криптовалути. В понеделник втората най-значима дигитална валута "Етер" (Eter) се обезценява с цели 12% към 16-месечно дъно около 151 щатски долара, цената на Litecoin се понижава с 11,8%, на Bitcoin Cash - с над 17% и на "Рипъл" (Ripple) - с близо 5%.

Декемврийските фючърси на Bitcoin, търгувани на чикагската борса Cboe Global Markets се понижават с 6,32% към 5085 щатски долара, а на ноемврийските фючърси на борсата CME Group - с 6,5% към 5105 долара.

Според данни на компанията CoinMarketCap, пазарната стойност на всички криптовалути е вече около 171 млрд. долара, или надолу с повече от 10 млрд. долара от петък насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна