Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС: Новият Закон за бюджета на НЗОК да гарантира невъзможността да се прехвърлят средства от перо в перо

Д-р Иван Маджаров
Снимка: личен архив

Българският лекарски съюз настоява в Закона за бюджета на Здравната каса изрично да бъде вписано, че не може да се прехвърлят средства от едно перо в друго. Това стана ясно след първите преговори по параметрите на Националния рамков договор за 2019 година между Национална здравоосигурителна каса и Българския лекарски съюз.

В новите предложения БЛС с недоумение забелязва, че един от договорените текстове, да няма възможност за прехвърляне на суми от параграф в параграф, липсва в утвърдения от партньорите вариант. Това обезсмисля водените до момента конструктивни преговори и поставя под съмнение подписването на Рамковия договор за 2019 година, смятат от Лекарския съюз. Председателят д-р Иван Маджаров заяви:

"Държим на основните неща, които сме поискали – това са невъзможността за прехвърляне на средства от параграф в параграф и невъзможността за предварително изпълнение на глоби, защото това е форма за натиск".

От години сме свидетели на практиката за попълване на дефицити в сектора със средства за медицинска дейност, което по същество нарушава волята на законодателя, се казва още в декларацията.

Преговорите ще продължат до 28-и ноември. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна