Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Балканска носталгия" в концерт с класика, фолклор и джаз

Концертът “Балканска носталгия“ ще събере на една сцена в зала "България" на 20 ноември от 19 часа превъзходни музиканти, които работят в различни жанрове. Кросоувърът обаче не е новост и по нашите ширини, така че фолклорът се просмуква в творчеството на много автори.

За този концерт Кварто квартет са си поканили гости: Георги Андреев - композитор и гъдулар, Недялко Недялков - кавалджия, Вера Гиргинова - сопран, Вълчан Вълчанов - обой, Димитър Тенчев - виолончело, Лена Карни - контрабас и вокален квартет от фолклорния ансамбъл "Филип Кутев".

Голяма част от композициите, които ще прозвучат, са на Георги Андреев, друга част са аранжирани от него. "Мисля за тази идея от много години, защото с Георги Андреев се познаваме отдавна - аз много харесвам и начина по който свири, и това, което композира - често приятели ми казват, че сме еднакво смели в своята област." - сподели цигуларят Иван Пенчев от Кварто квартет.

"Интересното е, че ще съпоставим класически образци, които са много популярни - емблематични неща като Ария от Бах, "Чардаш" от Монти и т.н., но изпълнени както от цигулка, така и от гъдулка. Великият Недялко Недялков ще изпълни части от Сюитата по тема от Хендел, която написах специално за него. Така че ще бъде интересно и разнообразно." - допълни подробности Георги Андреев.

Още интересни детайли за програмата на концерта "Балканска носталгия" на Кварто квартет, Георги Андреев и приятели чуйте в интервютата за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!