Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма споразумение за Бюджета на еврозоната за 2019-а

Снимка: БГНЕС

Средствата за Турция за бежанците и за научни изследвания станаха причина Съветът на ЕС и Европейският парламент да не стигнат до съгласие за бюджета на Общността до 2019-а година до изтичането на крайния срок в полунощ. Нови дискусии по въпроса ще бъдат насрочени в идните седмици.

Малко преди изтичането на помирителния период, двете институции обявиха, че не могат да стигнат до споразумение. Не е било прието предложението на парламента да се използват неизразходваните средства от предишни години за проекти в сферата на научните изследвания. Според Съвета това би могло да създаде прецедент с непредвидими последствия в бъдеще.

Парламентът е настоял средствата за бежанците за Турция да бъдат намалени, което се е оказало другият препъни камък в преговорите. Австрийският финансов министър Хартви Кльогер, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз, изрази надежда да се намери решение на проблема до края на годината. Европейската комисия вече обяви, че ще изготви нов проектобюджет до края на ноември.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени