Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хроники" на Петер Хус вече и на българския книжен пазар

Визуално пътуване през историята - от големия взрив до промените в климата

Илюстрованата енциклопедия разказва за историческите обрати от времето на скалните рисунки до технологичната революция

4
Снимка: Издателство "Таймлайнс"

Въведение в историята на нашия свят за малки и големи в илюстрации – енциклопедията „Хроники“ – Пътуване през историята вече е на книжния пазар.

„Хроники” ни превежда през митове и легенди, започва от времената на първите живи организми и завършва в наши дни, когато светът е променен до неузнаваемост. Изданието илюстрира световната история от големия взрив до заплахите от изменението на климата, като проследява големите исторически обрати.

Нишката на разказа преминава през епохата на динозаврите и първите селища, проследява възхода и залеза на велики цивилизации, съдбата на владетели и воини, оставили своя отпечатък в историята, разгръща мрачни и светли страници от историческото битие.

Оригиналните рисунки на автора Петер Хус ни въвличат във войни и битки, описват живота в юрти и небостъргачи, потапят ни в океаните и ни отвеждат в космоса. Текстът е подчинен изцяло на графиката и с нестандартната си визия играе с любопитството на читателя.  

Амбицията на автора е да разгледа хронологията на събитията от времената на митологично възприемане на вселената до революцията в откритията и изобретенията, променила ежедневието ни.

Петер Хус живее в Белгия, където работи като илюстратор на свободна практика. Той е завършил анимация в Кралската академия за изящни изкуства в Гент.

„Хроники“ попада сред 50-те най-добри детски книги на The Listener (Нова Зеландия) през декември 2015, отличена е като най-добра книга за годината на The Sunday Times отново през декември 2015. Изданието е носител на награда за най-добър дизайн на холандска книга за 2015-а, а в Германия се класира сред най-добрите 7 книги за млади читатели през юли 2016 г.

На български език „Хроники“ излиза в превод от нидерландски на Анета Данчева-Манолова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна