Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бляскаво издание за Цанко Лавренов представя големия творец с текстове и над 1000 изображения

Представянето е тази вечер в Софийската градска художествена галерия

Фрагмент от луксозното издание "Цанко Лавренов"
Луксозно, богато като съдържание и илюстрации издание, което в цялост представя творчеството и личността на една от най-изтъкнатите фигури на българското изкуство – Цанко Лавренов, е на път към ценителите.

В 520 страници лъскавото томче включва 1073 изображения на творби, снимки, писма и документи. За първи път се публикува студия за графичното творчество на Лавренов, а също и за писменото му наследство като критик и изследовател на изкуството.

Съставена е първата подробна биография с богат документално-илюстративен материал, произхождащ от личния архив на художника. По-голямата част от факсимилно предложените документи и писма от архива на художника се публикуват за първи път. 

Изданието има амбициите да публикува по-голямата част от живописното наследство на художника с цел да документира и онези творби, които днес са унищожени или с неизвестно местонахождение.

Това беше една от каузите, на които посветихме години, но много усилия отделихме и на голямата изложба в Софийската градска художествена галерия – разказа в ефира на Радио София внукът на художника -  Лаврен Петров. – За целта събрахме голям екип към Фондация „Цанко Лавренов“…

В изданието със сигурност има нови неща и истории, свързани с твореца, увери Лаврен Петров. Фактически то показва представителна извадка от големия и запазен архив на Цанко Лавренов, собственост на едноименната фондация. Научната концепция е на Анелия Николаева, а освен нея автори на текстовете са и Ружа Маринска, Владимир Димитров, Станислава Николова, Катя Тинева, Жанет Митева. Художник на изданието е Людмил Веселинов.

В хода на работата по подготовката са заснети произведенията на именития художник със съвременни технологични средства, отстранени са някои грешки, свързани с творчеството му, например заглавия на картини.

През 2019 г. книгата ще бъде издадена и на английски език.

Мечтая за времето, когато ще можем да направим подобно издание и за друг голям художник, признава галеристът Лаврен Петров.

Изданието ще бъде представено тази вечер в Софийската градска художествена галерия от 18:30 ч., няколко дни преди рождената дата на художника (24 ноември). 

Чуйте повече по темата в разговора на Лили Големинова с Лаврен Петров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени