Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на европейските акции към триседмични дъна на фона на новото напрежение на световните борси

Европейските борси последваха негативното снощно представяне на Уолстрийт и днешното напрежение на азиатските фондови пазари, като основните индекси на стария континент се търгуват във вторник към триседмични дъна.

Липсата на инвеститорски риск-апетит е в резултат на серия фактори: опасенията около търговския конфликт между САЩ и Китай и забавящия се глобален икономически растеж, изострените италианските бюджетни спорове с ЕК, неяснотата относно Брекзит сделката и агресивните продажби на акции на структуроопределящи американски технологични компании като Apple Inc.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,7% към триседмично дъно, германският индекс DAX30 - с 1,03%, френският CAC40 - с 0,8%, италианският MIB - с 0,74% и британския FTSE100 - с 0,6%.

Подобно на търговията на Уолстрийт и в Азия под най-солиден натиск от продажби се намират акциите на технологичните компании, тъй като и европейските инвеститори реагират негативно на снощния спад на акциите на Apple с близо 4 на сто. Общият европейски технологичен индекс STOXX Europe 600 Technology се понижава с близо 2% към най-ниско ниво от февруари насам, а акциите на отделни компании като STMicroelectronics, Infineon и AMS се понижава с между 2% и 3%.

През днешната търговия на Стария континент има силно понижение и на банковите акции, тъй като слабото представяне на европейската икономика и италианската бюджетна криза карат все повече инвеститори и анализатори да се съмняват, че ЕЦБ ще предприеме първо повишение на рекордно ниските си лихви в рамките на следващата година. Общият индекс STOXX Europe 600 Banks Index се понижава с 1,5% и е на път да отбележи най-солидно понижение от 5 седмици насам, докато италианският банков индекс се понижава с цели 2,5% към най-ниски нива от ноември 2016-а година. Акциите на отделните италиански банки Mediobanca, Unicredit, Banco BPM и UBI Banca се понижават с между 2,5% и 5% с оглед на липсата на сигнали от страна на властите в Рим, че могат да отстъпят от бюджетните параметри за 2019-а година преди Европейската комисия да обсъди възможността за стартиране на процедура при прекомерен дълг срещу Италия (вероятно още на 21-ви ноември).

Притесненията, че ЕЦБ вероятно няма да прибегне до първо увеличение на основните си лихви през следващата година, се отразяват негативно и на целия европейски банков сектор, като акциите на Deutsche Bank се понижават с над 3 на сто. Спад с цели 5,5% бележат и акциите на Julius Baer, след като швейцарската банка обяви, че съкращава разходите си с оглед на враждебните пазарни условия и предупреди, че може би няма да постигне заложените за настоящата година финансови резултати.

Скандалът около ареста на Карлос Гон продължава и днес да се отразява негативно на Renault, като акциите на френската автомобилна компания се понижават с нови 2,6%, след като вчера те се сринаха за кратко с 13% към близо 4-годишно дъно в резултат на тази новина преди да приключват търговията в понеделник с понижение от близо 9 на сто.

Негативното настроение на европейските борси се подсилва и от продължаващата несигурност относно Брекзит сделката между Великобритания и ЕС. Британското правителство е поставено в светлината на прожекторите след серията оставки в кабинета на Тереза Мей и драматичния спад на паунда през миналата седмица. Въпреки сериозната опозиция в рамките на управляващата Консервативна партия и в рамките на британския парламент като цяло, премиерът Тереза Май заяви на срещата на топ бизнес лидери, че тя продължава да държи на предложеното от нея проектоспоразумение по условията за развода на Великобритания с ЕС.

Вниманието е насочено към предстоящата през уикенда специална Брекзит среща на върха на ЕС (на 25-и ноември), на която да се обсъди това споразумение, като в същото време все още има реална опасност, че Тереза Мей може да бъде изправена пред евентуален вот на недоверие в рамката на нейната партия.

Междувременно и трите основни американски фондови фючърси отново са оцветени в червено преди старта на днешната търговия на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се понижават с около 150 пункта (понижение с 0,6%), след като индексът на сините чипове се раздели по време на търговията в понеделник с близо 400 пункта. Фючърсите на широкият индекс S&P500 се понижават с 0,67%, а на технологичният индекс Nasdaq 100 - с 1,17%, след като вчера индексът Nasdaq Composite се радели с 3% от стойността си в резултат най-вече на спад на акциите на Apple с 4 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна