Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доротея Тончева за "Цигуларката на бога": Никога не съм играла по-сложна и красива роля

Плакатът на "Цигуларката на бога"



Пиеса с натрупани през годините размисли за живота на артиста и функцията на изкуството. Това ще видят зрителите на "Цигуларката на Бога", който спектакъл ще се играе на 23 и 26 ноември в "Сити марк арт център" в София. Текстът е написан специално за актрисата Доротея Тончева от нейния съпруг Стефан Цанев, разказа самата Тончева в интервю за предаването "12+3". 

"Една актриса не може да се радва на друг голям подарък, както на този, който може да й подари нейният съпруг-писател. Много малко сме актрисите, които имаме това щастие. Тази пиеса Стефан ми я подари през 2016 година. Тя има дълъг живот. Той я преработва, мисли, аз започвах да я уча, после неща отпадаха и аз се ядосвах. Малко по-обемна стана, защото това е текст за всичко, което ние преживяхме в този живот като артисти, като хора, които се занимават с изкуство. Тези мисли са натрупани в нас. Той би искал да ги изрази на белия лист, а аз искам да го изиграя. Вътре има много болни теми, има много фатални неща – колко е обречен и нещастен е човекът, който иска да се занимава с изкуство“, заяви Доротея Тончева, за която "Цигуларката на Бога" е завръщане на сцената след дълго отсъствие. 

"Никога не съм имала по-сложна и красива роля. Имаше репетиции, след които излизах с мускулна треска на устата от многото говорене. Не можеш да бъдеш индифирентен и да не кажеш тия думи. Те са нещо събирателно, което той (Стефан) е чул и аз съм чула през годините. Има мисли на Апостол Карамитев, Зорка Йорданова, думи на Чехов, Достоевски. Нещо, което е минало през живота ни и фрази, които са ни докосвали в някакъв миг и искаме да ги кажем на хората. Трябва да има сетивност в публиката и да се замислят какво велико нещо е изкуството", заяви актрисата. 

Доротея Тончева е решила, че по текста на съпруга си ще работи с млади хора като режисьорът и сценограф Мартин Киселов и актьорът Петър Петров от Казанлъшкия театър.

Чуйте цялото интервю с актрисата в прикачения звуков файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!