Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потреблението на ток при семействата, които се отопляват с него, скача с 84%

Снимка: БТА

През зимните месеци потреблението на домакинствата, които се отопляват с ток, се повишава с 84 на сто спрямо септември. Изчисленията са на компанията "ЧЕЗ Електро", която призова клиентите си да използват разумно електроенергията, тъй като това се отразява и на сметките им за ток.

С понижаване на температурите през зимния сезон потреблението на ток скача и средната консумация през последните пет години е била около 330 киловатчаса месечно. Причина за нарастването е сравнително високият дял за използване на електроенергия за отопление в България - около 40 на сто от общата консумация, което е близо два пъти повече от средното ниво за ЕС. Това води до по-високи сметки за ток, като данните сочат, че над 70 на сто от фактурите за електроенергия на четиричленно домакинство през периода декември-февруари е за отопление и затопляне на вода, а останалите близо 30 % се разпределят между охлаждане, готвене, миене на съдове, пране, осветление и други електроуреди.

Затова и енергийните дружества призовават токът да се използва разумно и да се прилагат мерки за енергийна ефективност. Използването на енергийно-ефективни лампи, прането на дрехи на 30 градуса, изключването на електроуреди от мрежата, когато не се използват, са част от мерките, изискващи малки или никакви инвестиции, които водят до намаляване на месечните сметки за ток, съобщават още от "ЧЕЗ Електро".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна