Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геновева Петрова: Има сериозни разломи както в малката, така и в голямата коалиция

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Има сериозни разломи както в малката, така и в голямата коалиция, заяви по повод днешната среща на лидерите на Обединените патриоти социологът от "Алфа Рисърч" Геновева Петрова. В предаването "Нещо повече" тя коментира:

"Това, което със сигурност разбрахме през днешния ден, е, че в Министерския съвет се провежда обявеният дни по-рано коалиционен съвет между лидерите между лидерите на малката коалиция Обединени патриоти. За съжаление резултат все още от този коалиционен съвет нямаме, т. е., ситуацията в управляващото мнозинство като цяло и в малката коалиция в частност продължава да бъде същата, каквато беше в предишните дни. Т. е., много неясни са заявленията, категорични, и от страна на представители на ГЕРБ, и на Обединените патриоти, включително това,  което самият Волен Сидеров каза преди малко. Техните заявления, че коалицията всъщност е стабилна, устойчива и т.н., няма  проблеми помежду им, всичко, която те правят и всичко, което не казват, говори за едни много сериозни разломи вътре между "Обединените патриоти", а може би в немалка степен и между коалицията на "Обединените патриоти" и ГЕРБ."

На въпрос дали управляващите ще успеят да задържат ситуацията до евроизборите догодина, Петрова смята, че ако това стане, управлението ще продължи да бъде белязано с различни скандали:

"Това е въпрос, който наистина зависи от конкретните политически решения, които вземат лидерите на участващите партии и на не последно място, бих казала, и решението, което вземе ГЕРБ и неговият лидер, премиерът Борисов. Истината е, че дори да успеят да намерят някакъв баланс, някаква балансиращата ситуация, за да задържат, нека да кажем, коалицията в цялост, факт е, че това управление ще бъде наистина трудно. Най-вероятно ще продължи да бъде съпроводено с перманентни скандали, по-ярки в рамките на малката коалиция, и може би не толкова ярки, но все пак сериозни в рамките на голямата коалиция и респективно  в начина, по който цялото управление се отразява на обществото. 

Защото тенденцията, което наблюдаваме от няколко месеца насам, още от края на лятото, е наистина нарастващата, в началото по-плавно, сега, през последните седмици, предполагам, по-интензивно, нарастващото недоверие, в начина, по който институциите, не само управляващите в политически смисъл, но въобще в начина, по който институциите изпълняват своята работа. Това с подобни недоизказани решения от съветите между управляващите и между техните лидери, не е решение наистина на нещата, които тревожат хората, а всъщност това е най-важно. Наистина има криза на доверие към работата на институциите, то води към криза на доверие към управляващите и начинът, по който действат именно лидерите на управляващите партии, към момента не допринася по никакъв начин за преодоляването на това недоверие."

По повод различните протести и мерките, които се предприемат във връзка с тях, социологът каза:

"Това е еднозначен сигнал за вече такъв тип недоверие в начина, по който се управлява, че, да, тези конкретни мерки, които бъдат предприемани, които биват предлагани на обществото като отговор на отделни конкретни искания, никой не е против тях – хората ги искаха и хората са доволни от тяхното изпълнение, но това цялостно недоверие наистина продължава да съществува и сигналът, който дават хората, които са излезли да изразят своето недоволство, е наистина този - че трябва да има наистина обща, цялостна промяна на начина, по който се управлява държавата."

Геновева Петрова смята, че ситуацията в момента засилва тежестта на ДПС:

"Това, което за момента е добре видимо, много ясно видимо, е ДПС. Видимо през това, че ситуацията, в която се намират помежду си към момента Обединените патриоти, всъщност прекият резултат, който можем да кажем, до момента е налице, е увеличената тежест на "Атака" и увеличената тежест на ДПС. Ако нещата в коалицията продължат да съществуват по този начин, можем да очакваме една по-засилена роля и по-голяма зависимост на управлението от ДПС – нещо, което самото движение от месеци завява, че е готово да предостави, но пък мисля, че ГЕРБ и премиерът Борисов не са готови да приемат. "


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна