Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондовите индекси на Уолстрийт стартираха търговията под нивата от края на 2017 година

Apple е последната компания от групата FAANG, чийто акции също навлязоха в "мечи" пазар

Пазарите на акции на Уолстрийт се оказаха под нов агресивен натиск в началото на търговията във вторник, като и трите основни американски фондови индекса отвориха солидно под техните нива от края на 2017-а година.

Индексът на сините чипове DJIA се понижава с над 550 пункта (спад с 2,27%), широкият индекс S&P500 - с около 2% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с 2,44%. По този начин и трите водещи фондови индекси заличиха всички техни печалби в рамките на настоящата година и вече се търгуват под нивата им от края на предходната година.

Днешният пореден силен спад е придружен с ново рязко понижение на акциите на технологичния гигант Apple. Акциите на производителя на iPhone се понижават с 4,55% към 177,50 долара за акция, като и те вече се търгуват с поне 20% под рекордния връх от началото на октомври около 233,47 долара за акция. Това предполага, че Apple Inc. е последната компания от групата, известна като FAANG (Facebook, Apple, Amazon.com, Netflix и компанията-майка на Google - Alphabet), която вероятно също ще навлезе в т.нар. "мечи" пазар (пазар на падащи цени).

Солидно понижение с близо 10% бележат и акциите на Target Corp., след като големият търговец на дребно, разполагащ с верига магазини, представи по-слаби от очакваното финансови резултати за последното тримесечие.

Новата паника на Уолстрийт допринесе за задълбочаване спада на европейските фондови пазари преди края на търговията на стария континент. Общият индекс Stoox Europe 600 се понижава с 1,36% към нивото от 350 пункта – непосредствено над важното дъно около 348,44 пункта от 26-и октомври (най-ниско ниво от края на 2016-а година).

Германският фондов индекс DAX30 приключва търговията във вторник с понижение от 1,8%, френският CAC40 - с 1,47%, британският FTSE100 - с 1,435 и италианският MIB - със спад от 1,83%.

Петролните фючърси пък вече се сриват с около и над 5% към нови тазгодишни дъна.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през януари се понижават с цели 5,75% под нивото от 54 долара за барел за пръв път от края на октомври и началото на ноември 2017-а година. Аналогичните фючърси на петрола сорт брент пък се понижават с 4,75% под нивото от 64 долара за пръв път от средата на март тази година.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна