Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емилия Милчева: Ситуацията в управлението прилича на счупена чаша

Кънчо Стойчев: Общественото напрежение дълго време беше затискано

Снимка: БГНЕС


Ситуацията в момента в управлението е като счупена чаша, коментира в предаването "Нещо повече" журналистът Емилия Милчева:

"Аз мисля, че за всички е ясно, че  това, което става в момента, е все едно да се налива вода във счупена чаша, т. е. образно казано, дори и да се залепи чашата, една малко по-гореща течност би я разпукала и това е само въпрос на време. Протестите не са основната причина, поради която ще се счупи този съд. Причините са няколко, една от тях е процесите, които текат в малкия коалиционен партньор. Тази изкуствена коалиция, която в началото изглеждаше доста стабилна, всъщност центърът на тежестта в нея е именно лидерът на "Атака", г-н Волен Сидеров, тъй като той е известен със своите отношения на принципна основа с г-н Борисов и ГЕРБ още от първия кабинет на ГЕРБ. Нека не забравяме, че тогава Атака и г-н Сидеров бяха първоначално врагове на ГЕРБ, но впоследствие, оттам тръгна и нарицателното "Златният пръст на Волен Сидеров". Така че засилването на ролята на г-н Сидеров като един крепител на малкия коалиционен партньор и основен център на тежестта, всъщност засилва и проруското лоби в това управление и мисля, че това не е тайна за никого."

Социологът Кънчо Стойчев смята, че е трудно да се каже и какво ще станем когато Валери Симеонов се върне в парламента:

"Оставката на Валери Симеонов категорично закъсня. Съгласен съм, че чашата е счупена и лепената чаша не е като здравата чаша, тя няма да има тази издръжливост. Съгласен съм също така, че основният проблем в момента е в т. нар. малка коалиция."

"Лично на мен ми е трудно да си представя какво точно ще се случи в парламента в момента, в който Валери Симеонов влезе там, защото той като се върне в парламент, негов началник става Волен Сидеров, който е шеф на парламентарната група. Шефът на парламентарната група е началник на всички парламентаристи от тази група. Трудно ми е да си представя как ще се развият отношенията между двамата. Също така ми е трудно да си представя, че г-н Симеонов ще промени по някакъв начин характера си, тези неща стават до 7-годишна възраст. Така че най-вероятно ще продължи натискът от страна на ДПС. Това е категорично."

Стойчев смята, че проблемът с протестите е трупаното дълго време напрежение:  

"Обстановката е напрегната, тъй като общественото недоволство е много силно, свидетели сме на бунтове, а не просто на протести. Трудно ми е да си представя, че те току така ще изчезнат и ще се забравят. Трудно ми е да си представя, че ще изчезнат причините, които са ги породили. Знаем всички, че общественото напрежение е затискано страшно много, много години, знаем, че много години, едно десетилетие, в страната не се извършват реформи. Знаем, че страната ни изостава и знаем също така, че има една арогантност на управляващите, което се изразява с постоянно свирене на тромпет, а този тромпет ни казва колко хубаво било и колко прекрасен би животът в България. Това вбеси хората, това доведе до бунта."

Емилия Милчева е на мнение, че управлението може да издържи до началото на пролетта:

"Първо трябва да си кажем, че има нещо много прагматично и това е приемането на второ четене на  бюджета за догодина. Това е бюджетът с най-големи разходи в най-новата история на България. Изливат се страшно много парти в нереформирани системи, които са нереформирани не само от трите управления на г-н Борисов, но и още от времето на Тройната коалиция. Така че бюджетът трябва да се приеме, защото каквото и да става след това, което и служебно правителство да дойде , то ще трябва да изпълнява този бюджет и тези прието данъчни закони, които ще са факт. Разбира се, целта на г-н Волен Сидеров е да задържи колкото е възможно коалицията сплотена, тъй като той беше прав за едно – социолозите са доста единодушни в прогнозите си, че ако Обединени патриоти вървят така, те ще последват съдбата на Реформаторския блок и трудно могат да осигурят на г-н Сидеров евродепутатско място в бъдещия парламент. 

При всички случаи, не знам дали можем да очакваме наистина някоя февруарска оставка, но до след Нова година, първите месеци на пролетта, най-вероятно дотогава можем да очакваме да се крепят взаимно."

Кънчо Стойчев коментира:

"Колкото по-дълго издържи тази конструкция, толкова по-големи ще са щетите за участващите, На второ място бих казал, че именно наливането на пари, този най-голям бюджет, показва разбирането на тези хора какво значи управление."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна