Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравното и сексуалното образование беше темата на тазгодишния форум "Решаваме с децата"

Снимка: Радио ВИДИН


Националната мрежа на децата и младежката мрежа "Мегафон" проведоха форума "Решаваме с децата". Тази година темата беше здравното образование на децата. Експертът Станислав Додов обясни в предаването "Нещо повече", че тя е била избрана от самите подрастващи:

"Темата е избрана от децата от списък с теми, по които работим. С голямо мнозинство те избраха именно тази – здравно и сексуално образование. Дискусията, те самите бяха панелисти и модератори, по мое мнение беше доста съдържателна. Изглежда, че това, което преди всичко ги вълнува, са две неща. От една страна са "технически подробности", свързани със сексуалното узряване, за което явно не им достига информация и си задават доста съществени въпроси. Другите неща, много ги вълнуват са свързани с много нормални неща, свързани с емоциите, чувствата, отношенията: "На кого да се доверя?", "Пред какви хора да се доверя?", "Трябва ли да казвам това?", "Трябва ли да казвам онова?", "Кого да попитам?""

Станислав Додов обясни как ще бъде използвана получената информация:

"Имаме намерението, както направихме миналата година за първи път, да съберем въпросите, коментарите по време дискусията, а така също и неща ,които гостуващите деца казаха по време на изложението ни. Постарали сме се да документираме всичко , която казват, разбира се анонимно, да опитаме да го обработим, обобщим и да го изпратим на отговорните институции, тъй като това е основно право на децата – мнението им да бъде взимано предвид, когато нещо се прави в тяхно име."


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!