Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимни спортове и маршрути в Осогово

БНР Новини
Един от туристическите обекти в Осогово, с домакини Диана и Иван Михайлови.
Снимка: Петра Талева

Осогово е планина, добре позната на кюстендилци. Условията там се великолепни за целогодишен отдих. За свободното време на местните жители тя е онова природно убежище, каквото е Витоша за софиянци. Лесно достъпна, Осоговската планина е само на 20-ина км от Кюстендил, с редица възможности туристите да отседнат, да хапнат, да пренощуват.

Много хора милеят туризмът в този район да се развива, да бъде траен, устойчив поминък, повече гости от страната и чужбина да откриват предимствата на пешеходните маршрути, на конната езда, на ароматните горски плодове и уханните билки през лятото.

През зимата също има възможност за приятни преходи и снежни удоволствия. Все още обаче Осогово остава някак встрани от големия туристически наплив. Почитателите на планинската ваканция тръгват към по-популярните места. И пропускат да се насладят на този райски кът от страната.

Най-високата точка на Осогово е връх Руен – 2251,3 метра. Включен е в 100-те национални туристически обекта на БТС. На 1640 м надморска височина е издигнат параклис на Светите първоапостоли Петър и Павел. По пътеките и поляните една след друга се откриват живописни местности и чудни гледки. Отделете си време да поговорите и с хората, напуснали удобствата на градския живот, за да приемат планината за свой дом и да предлагат гостоприемство на туристите.





Откъде започва любовта към планината, туризма и зимните спортове? Какво означава да имаш добри съседи високо горе в планината? – Разказват Веска Спиридонова, Явор Спиридонов, Диана Михайлова и Иван Михайлов:

Пистите в Осогово


Иван Михайлов знае, че ключът за развитие е в непрекъснатите нови моменти и инициативи, с които Осоговската планина да стане още по-привлекателна за туристите. Какво е неговото отношение към обичайния в подобни случаи проблем „идеи - пари - инвестиции“? Дали парите са „препъни
камък“ или има нещо друго? Да чуем Иван Михайлов



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!