Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Има тенденция на връщане на регулирания пазар на електроенергия

Снимка: БГНЕС


Търговец на ток изпрати писмо до свой битов клиент, с което го уведомява, че вече не е в състояние да го снабдява с електренергия. В писмото е записано, че фирмата преустановява дейността си по снабдяването на битовите клиенти "във връзка с редица неблагоприятни събития и тенденции на българския пазар през последните месеци, водещи до изключителна динамика и значително увеличение на цената на едро на електрическата енергия".

Пламен Младеновски – директор на дирекция на  "Електро- и топлоенергетика" в Комисията за енергийно и водно регулиране обяснява каква е ситуацията на свободния пазар:

"Към момента активните търговци са около 10, които работят с клиенти, а иначе около около 40 активни търговеца, които търгуват главно на едро и изнасят електрическа енергия.  Около хиляда битови потребители има на свободния пазар. В момента те нямат икономически стимул да излизат и именно заради това бройката е малка и тя е по-скоро съставена от такива клиенти, които са избрало доставчик за своя бизнес и съответно същият доставчик им доставя и като битови потребители."

Младеновски посочи, че повишаването на цени кара някои потребители на се връщат на регулирания пазар

"Наблюдаваме подобен процес, той е свързан с динамиката на цените свободния пазар. През 2014-2015 година имаше голям излишък от енергия поради пълноводието на реките. Енергията достигна цени от порядъка на 30-40 лева за мегаватчас. Тогава действително имаше икономически стимул, не само за стопанските, но и за битовите потребители да сменят своя доставчик.

Към настоящия момент обаче поради различни специфики на пазара и главно движени от ръста на цените на регионалните пазари, това няма как не даде отражение на цените на свободния пазар. В момента този стимул вече не съществува.

Невинаги цените, които са предложени от търговците, са по-ниски от тези на регулирания пазар. Значителна част от търговците, за да запазят клиентското си портфолио, решават да финансират даден сегмент от пазара, който притежават, за да не загубят клиентите си, надявайки се на евентуално падане на цените и осредняване средно годишно."

Пламен Младеновски обясни как хората да сменят своя доставчик и какво да правят ако той фалира:

"Ако някой от търговците фалира, тогава непрекъснатостта и качеството на услугата не е застрашена за конкретния клиент. До избора на друг доставчик той преминават към доставчик от последна инстанция, където цените са съответно доста по-скъпи от тези по договорите и тези на регулирания пазар."

Доц. Атанас Георгиев – заместник-декан на Стопанския факултет на Софийския университет, също обясни защо тече процес на връщане на регулиран пазар:

"Това е един процес, който от доста време тече. Да припомним, че имаше такива случаи със стопански потребители, средно напрежение например, във времето, в което те все още можеха да избират дали да бъдат на регулиран или на свободен пазар. Всъщност крайната мярка, която е реши този въпрос веднъж завинаги е когато и за битовите потребители бъде насърчено, така да кажем, излизането на свободен пазар, тъй като регулираният пазар, концепцията за него е, че там трябва да бъдат основно тези потребители, които са защитени и които не искат да правят никакви постъпки за излизане на свободен пазар. Разбира се, това е труден преход, защото в България цените на електроенергията са много чувствителна тема, ние все още сме с най-ниските цени на дребно за домакинства в целия ЕС. Разбира се, те сравнени с доходите не са ниски."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна