Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русенци започват щафетна гладна стачка в подкрепа на Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Антоанета Антонова
Снимка: Ася Пенчева

33-ма русенци започват щафетна гладна стачка в подкрепа на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Техният протест е срещу нарушените човешки права на двете задържани и ще продължи до освобождаването им.

Група от русенци с активна гражданска позиция се обявиха в подкрепа на обвинените в искане на подкуп Иванчева и Петрова и започнаха щафетна гладна стачка. Първа е вече пенсионираната учителка по български език и литература Антоанета Антонова:

"Аз съм имала куче. На кучето не съм давала такава закуска. Може ли такова унижение на човек, на човешко същество, на един човек, който иска да направи нещо по-добро, справедливо за всички нас. Не за себе си. За обществото".

Към протеста им ще се присъединят техни съмишленици от Канада, от САЩ, от Испания, от Великобритания и от други европейски страни: 

"Аз съм Иванчева. Така ще наричаме нашата група. Всички ние сме Иванчеви".

Бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, които са подсъдими за искане на подкуп, вече нямат право да напускат България, реши вчера Специализирания съд. Това стана по искане на прокуратурата, а защитниците на подсъдимите не възразиха.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени