Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен спад на поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба в САЩ през октомври

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба в САЩ се понижиха изненадващо рязко през октомври в резултат на солиден спад на поръчките за транспортно оборудване, показват данни на Департамента по търговия.

През октомври новите промишлени поръчки за стоки с дълготрайна употреба се свиха с цели 4,4% спрямо септември, когато те се понижиха с 0,1% (силна низходяща ревизия от предишна оценка за скок с 0,7%), докато прогнозите на финансовите пазари бяха за тяхно по-сдържано понижение с 2,5 на сто. Това е най-рязкото намаление на поръчките в рамките на месец от юли 2017-а година насам.

Силното понижение се дължи в най-голяма степен на спад на транспортните поръчки с 12,2% в резултат на ръст на намаление с цели 21,4% на поръчките на пътнически самолети и с цели 59% на поръчките за военни самолети.

Изключвайки тези за транспортно оборудване и автомобили, дълготрайните поръчки през октомври се увеличиха скромно с 0,1% при очаквания за повишение с 0,4% и след техен спад с 0,6% през предходния месец, докато поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната, се свиха с 1,2 на сто.

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната и въздухоплаването, пък останаха на нивото от септември, когато те се свиха с 0,5% (силна низходяща ревизия от предишна оценка за понижение с 0,1%). Именно тази категория данни се следи като ключов барометър за бизнес инвестициите в САЩ, тъй като тя е мерило за разходите на фирмите за оборудване и софтуер. Намаляването на този тип поръчки за трети пореден месец е предпоставка за отслабване на бизнес разходите през последното за годината тримесечие, въпреки че в рамките на първите десет месеца на годината те все пак се повишиха с 6,4% спрямо същия период на 2017-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна