Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плахо позитивно начало на търговията на Уолстрийт след бруталните разпродажби на акции от началото на седмицата

И трите водещи американски фондови индекса се повишат в началото на търговия в сряда, опитвайки се да компенсират част от бруталните спадове през предходните две сесии, които доведоха до най-лошото начало от 45-години насам на седмицата, включваща празнуването на Деня на благодарността.

Индексът DJIA нараства с около 120 пункта (повишение с 0,5%), но след като в понеделник и вторник той се раздели с цели 950 пункта, докато индексът S&P500 се повишава с 0,73%, парирайки част от вчерашния спад с 1,8%.

Технологичният индекс Nasdaq Composite пък нараства с 1,25%, но това е все още недостатъчно, за да заличи понижението от 1,7% по време на търговията във вторник.

Известна подкрепа за днешния позитивен старт на търговията на Уолстрийт оказва поскъпването на акциите на технологичните компании, които бяха и едни от най-агресивно разпродаваните от началото на седмицата, както и възходящото движение на акциите на енергийните фирми с оглед на днешния отскок на петролните фючърси с около 2%.

Бруталните продажби във вторник върнаха индексите DJIA и S&P500 под техните нива от началото на годината, докато индексът Nasdaq Comspite се понижи до 7-месечно дъно, след като и той за кратко излезе на негативна територия в рамките на 2018-а година.

Трябва да се има предвид, че солидните понижения на индексите DJIA и S&P500 от понеделник и вторник представляват тяхното най-лошо начало за по-кратката работна седмица за Деня на благодарността от далечната 1973-а година, докато Nasdaq отчете най-дълбок двудневен спад от 2000-а година насам.

Има редица причини за доста негативните настроения на Уолстрийт, като инвеститорите се притесняват за перспективите пред икономическия растеж на САЩ на фона на глобалното икономически забавяне и с оглед на търговската война между Вашингтон и Пекин. Има и опасения, че Федералният резерв греши като продължава с политиката си на постепенно, но трайно повишаване на лихвените ставки, като се очаква следващото вдигане на федералната фондова лихва да бъде факт на последното за годината заседание на 19-и декември. В последно време се засилват и опасенията относно пазарната оценка на технологичните и интернет компаниите.

Оповестените по-рано в сряда данни за силен спад на поръчките за стоки с дълготрайна употреба през октомври и по-силния от очакваното отскок на молбите за помощи при безработица пък могат да подсилят инвеститорските притеснения относно представянето на американската икономика в бъдеще. В последно време бяха представени и по-слаби данни за състоянието на жилищното строителство и за продажбите на жилища, които сякаш подсилват мненията, че увеличаването на основните лихвени ставки от страна на Фед вече започва да ерозира бизнес доверието в жилищата индустрия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна