Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бурни аплодисменти в Бундестага за последната реч на Меркел като канцлер и партиен лидер

Жест на Ангела Меркел по време на речта ѝ в Бундестага в Берлин.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Последна реч пред Бундестага едновременно като канцлер и партиен лидер държа днес Ангела Меркел. Акцентите в нея бяха глобалният миграционен пакт, обединена Европа и Брекзит.

По традиция по време на дебата за бюджета за следващата година, опозиция и управляващи представят вижданията си за бъдещето на страната. Също по традиция, дебатът се открива от водещата опозиционна сила. Това е крайнодясната „Алтернатива за Германия“.

Толкова бурни аплодисменти Ангела Меркел рядко е получавала в Бундестага. Но и рядко е звучала толкова пламенно и конкретно. По всичко личи - целта на тази реч е да влезе в политическото наследство на канцлера.

А дебатът в Бундестага бе исторически, защото за първи път след края на Втората световна война бе открит от националистическа формация - „Алтернатива за Германия“.

„Хубавото на днешното време е, че противниковите лагери са ясно дефинирани“, заяви Меркел под бурни аплодисменти. „Или си от онези, които смятат, че само те могат да оправят нещата, мислейки само за себе си - това е национализъм в най-чистата му форма. Това не е патриотизъм. Патриотизъм означава да намираш решение заедно с другите и в интерес на Германия“.

Ангела Меркел говори пред Бундестага.

Ангела Меркел бе аплодирана за пламенните си думи за обединена и солидарна Европа. Акцент в речта ѝ бе и не по-малко пламенната защита на глобалния миграционен пакт, в отговор на яростните му противници от крайнодясната „Алтернатива за Германия“.

В Бундестага лидерът ѝ Алис Вайдел предпочете да защити себе си в развихрилия се скандал с нерегламентирани парични дарения за партията, припомняйки, че подобен скандал свали от власт Хелмут Кол, партийния баща на Ангела Меркел.

„Да, направихме грешка. Но върнахме парите далеч преди да раздухате медийния скандал. Не сте вие тези, които трябва да ни говорите за морал“, обърна се Вайдел към консерваторите на Меркел.

„Хубавото на дебата е, че всеки говори за това, което счита за важно“, отговори Меркел, преди да се концентрира върху европейската и световна политика. За последен път като партиен лидер, а може би и като канцлер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!