Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларката Лия Петрова пристигна за концерт със Софийската филхармония

| обновено на 22.11.18 в 12:22
Снимка: Булфото

На 22 ноември от 19 часа в зала "България" Софийската филхармония ще се представи под палката на големия финландски диригент и педагог Йорма Панула, а солистки ще бъдат две млади, красиви и талантливи изпълнителки - Лия Петрова, която ще свири соловата партия в Концерт за цигулка и оркестър №1 от Сергей Прокофиев, и певицата Мария Радоева, на която е отредено участие в Симфония №4 от Густав Малер. Заради това произведение концертът е включен в цикъла "Четвъртите" на Филхармонията.

Лия Петрова е вече добре известна не само на българската публика, но и в много страни по света заради участията й в престижни събития, в партньорство с утвърдени имена на международната сцена като Марта Аргерич, Рено Капюсон, Огюстен Дюме, Сергей Накаряков и много други. След като й беше присъдена първа награда на престижния международен конкурс "Карл Нилсен" в Дания през 2016 година, българката получи още повече възможности - покани за концерти като солистка на оркестри и в камерни ансамбли. Една от тях беше за записване и издаване на дебютен албум с две произведения - от Сергей Прокофиев и Карл Нилсен. За него елитни европейски издания се изказаха изключително ласкаво с препоръка изявите на Лия Петрова да бъдат следени отблизо като на многообещаваща нова звезда. Представяне на този нов компактдиск очаквайте в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" на 27 ноември 2018 г.

На 22 ноември в зала "България" от 19 часа Лия Петрова ще изсвири Първия цигулков концерт на Прокофиев със Софийската филхармония под диригентството на Йорма Панула. "Нямам търпение да се срещна с него, тъй като се оказа, че той е учител на няколко от моите любими финландски диригенти, като Еса-Пека Салонен, с когото работих това лято, както и Сарасте, който също е голям музикант за мен. Така че нямам търпение да разбера при кого те са учили, не съм се срещала с него лично!" - сподели Лия Петрова при пристигането си в София.
За личните си открития и емоции при разучаването в детайли на Първия цигулков концерт от Прокофиев младата цигуларка разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!