Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГДБОП предупреждава да бъдем внимателни при онлайн пазаруването по празниците

Снимка: Архив

Хората да бъдат изключително внимателни, когато пазаруват в интернет по време на  "Черния петък" тази седмица или през идващите празници. Това призова Явор Колев, началник на сектора за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП. Причината са появили се много фалшиви сайтове.

Най-често подобни фалшиви сайтове са регистрирани в държави от Далечния Изток, обяснява Явор Колев: 

"Има увеличение около такива празници като т. нар. "Черен петък", "Кибер понеделник" и предстоящите празници, когато хората са готови да правят покупки за близките си и развързват кесиите си, за да пазаруват. Има "спам" кампании, чрез които се изпращат линкове към сайтове, които предлагат стоки на много атрактивни цени, намаления с до 95% дори, което показва, че тези сайтове обикновено са сайтове, които имат за цел да откраднат нашата лична финансова информация  - данни от дебитни и кредитни карти".

Ако веднъж човек попадне в подобна схема, много трудно може да възстанови дадените от него пари. Причината: сметките се обслужват от престъпни групи, които ги източват. Заради това експертите съветват хората да бъдат изключително внимателни преди да пазаруват онлайн в празничните дни.

Очаква се всеки втори българин да се включи в масовото купуване на намалени стоки, което ще започне този петък и ще продължи през уикенда, съобщи БТА. През този период се купуват предимно телевизори, смартфони, лаптопи и "умни" устройства за бита. 
По данни на Евростат около 4 процента от населението у нас използва "смарт" телевизори за влизане в интернет, за забавления или за онлайн пазаруване. Средният показател за използването на такива телевизори от европейците е 11 на сто. Според проучването на Евростат близо 99% от домакинствата у нас притежават телевизор, а повече от половината домакинства са снабдени с компютър или лаптоп.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени