Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Комерсант": "Газпром" окончателно е определил, че "Турски поток" ще минава през България

Теменужка Петкова: Готови сме за "Турски поток", но искаме официално потвърждение от "Газпром"

България не е уведомена официално, че "Турски поток" ще минава през наша територия

| обновено на 22.11.18 в 18:04
Снимка: turkstream.info

Втората тръба на газопровода "Турски поток" ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Това е определил окончателно "Газпром", съобщи руският вестник "Комерсант" като се позова на свои източници. Българските власти обаче заявиха, че към момента няма официална информация от руската страна. Заместник енергийният министър Красимир Първанов заяви:

"Турски поток" се състои от две тръби, с капацитет по 15 милиарда кубически метра газ. Едната тръба е за Република Турция. Дилемата беше другата тръба - дали ще мине през България или ще мине през Гърция. Колегите от "Газпром" са съобщили в руските медии, че са взели своето решение - тръбата ще минава през България. Очакваме в най-скоро време официално да получим в Министерство на енергетиката и писмото от "Газпром" за тяхното решение“.

Към момента България не е уведомена официално от руска страна, че втората тръба на газопровода “Турски поток“ да минава през наша територия. Това съобщиха за "Хоризонт" от пресцентъра на енергийното министерство в коментар на съобщението на руския вестник.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че България е готова да участва в осъществяването на проекта, който предвижда втора тръба на газопровода "Турски поток" да мине през наша територия: 

"Ние сме готови за реализацията на един такъв проект при стриктното спазване на европейското законодателство. Разговори по този въпрос бяха водени на най-високо ниво при посещението на премиера Борисов и срещата му с президента Путин. Но трябва да изчакаме официалната информация от страна на "Газпром".

Решението на "Газпром" газопроводът "Турски поток" да преминава през българска територия ще се отрази изключително положително на икономиката ни, коментира Искрен Веселинов, член на парламентарната икономическата комисия и депутат от "Обединени патриоти":

"Всъщност голямата заплаха, че ще бъдем заобиколени от тръбата, не се случи, напротив, ние ставаме една от сериозните транзитиращи страни, дори погледнато като икономическо изражение, вероятно транзитните такси ще са по-високи, отколкото от “Южен поток“, който беше провален. В това отношение новината е много добра и това, което трябва да направим, е максимално да облекчим "Булгартрансгаз" в техните инвестиционни намерения, така че да отговорят на сроковете, които се поставят".

Веселинов допълни, че чисто процедурно следва:

"Освен подписването на самите споразумения, следва изграждането на трасето и договорите за доставка и търговете, разбира се, за свободния резерв".

В кулоарите на парламента депутатът от ДПС Рамадан Аталай беше категоричен, че страната ни трябва да направи всичко възможно, за да може "Турски поток" да премине през нашата страна:

"Ако изпуснем и това, това означава, че ние трябва да чакаме нашите съседи да благоволят по някакъв начин да ни доставят газ, само за нас", каза той.

Транзитиране на газ като част от проекта "Турски поток" е резултат от усилени преговори на държавата както с руската, така и с турската страна, изтъкна Александър Ненков от ГЕРБ, член на енергийната парламентарна комисия:

"Това за България е топприоритет. И точно това е и желанието на министъра на енергетиката и на колегите от "Булгартрансгаз" - точно в този проект да се промени енергийната стратегия и това да бъде залегнато като такъв приоритет. Тук не трябва да го разглеждаме само като успех, защото безспорно е важно за държавата да запази своята транзитна роля на целия Балкански полуостров, а и се говори за бъдещи доставки към Западна Европа за бъдещето на страната. Това е наистина от изключително значение да направи така, че България да бъде един важен регионален играч".

Решението за включването на страната ни в енергийния проект "Турски поток" е положително, но ползите далеч няма да са такива, каквито биха били с нереализирания проект "Южен поток", заяви депутатът от БСП и заместник-председател на енергийната комисия в Народното събрание Таско Ерменков:

"Решението, което се взема в момента, наистина е добро за България, защото няма да бъдем заобиколени, както имаше такъв риск, но не е най-доброто. Най-доброто аз продължавам да твърдя щеше да бъде директен внос през Варна, при това най-доброто не само за България, а и за ЕС, защото сигурността на доставките зависи и в обратна пропорционалност на броя на страните, през които минава един газопровод, без да са членки на ЕС. В дадения случай имаме по-ниска сигурност, защото минаваме през страна, която не е членка на ЕС. Ние, разбира се, като национално отговорна партия ще подкрепим всякакви усилия, които са в интерес на сигурността на българската енергетика".

Разговори по темата се водят периодично, като въпросът бе разглеждан и по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Москва през пролетта, припомнят от българското министерство на енергетиката.

От публикуваните в периода октомври - ноември материали на газопреносните оператори на четирите държави в рамките на процедурата за резервиране на бъдещи мощности следва, че трасето на "Турски поток" ще преминава през техните територии. Процедурата е предвидена в европейското законодателство и се прилага при строителството на нови газопроводи, пише "Комерсант". Така например "Булгартрансгаз" планира да обяви на търг определени количества газ на входа от Турция и на изхода към Сърбия, твърди вестникът. На влизане от Турция компанията предлага от 1 януари 2020 г. за срок от 20 години 15 млрд. и 800 млн. кубични метра газ годишно, което съвпада с капацитета на едната тръба на "Турски поток". На излизане към Сърбия – 4 млрд. кубични метра с възможност за увеличаване до 11 млрд. през 2021 г. Маршрутът на "Турски поток" през България повтаря сухопътното трасе на неосъществения проект за газопровод "Южен поток", отбелязва "Комерсант".

Руската енергийна дипломация е многоходова, обясни в интервю за предаването "Нещо повече" професор Атанас Тасев, според когото "в момента просто вестник "Комерсант" права анонс" заради срещата между руския президент Владимир Путин и гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Турски поток" икономически и геостратегически е по-добре да мине през нашата територия", категоричен беше експертът. 

Пред вестник "Ромъния либера" генералният директор на руския национален институт по енергетика Сергей Правосудов обяснява, че първата тръба ще достигне директно до Турция и ще бъде свързана с газопроводите, които съществуват в страната  и ще започне полагането на втората линия. "Единственият проблем е липсата на връзка между България и Сърбия, но такава ще бъде построена. След като бъде направено това, газът ще бъде транспортиран от Сърбия в Унгария и после в Австрия", обяснява Правосудов.

Коментар по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!