Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фейсбук“ призна, че е поръчала разследване на Джордж Сорос, след като милиардерът критикува компанията

"Фейсбук" призна, че е помолила опозиционна изследователска компания да разследва милиардера Джордж Сорос във връзка с неговите критики на социалната мрежа.

В специално изявление, публикувано в сряда късно вечерта, вицепрезидентът на Facebook по обществени комуникации Елиът Шрейдж посочи, че той е отговорен за наемането на компанията Definers Public Affairs, която да разследва кой стои зад кампанията "Свобода от Facebook".

"През януари 2018-а година инвеститорът и филантропът Джордж Сорос атакува "Фейсбук" в реч в Давос, наричайки ни "заплаха за обществото", написа Елиът Шрейдж. "Преди ние не бяхме чували такива критики от негова страна и поискахме да определим дали зад това не стои някаква финансова мотивация. Definers Public Affairs (DPA) проучваха това с помощта на публична информация".

"По-късно, когато кампанията "Свобода от "Фейсбук" се оформи като т.нар. "народна коалиция", нашият екип поиска от DPA да помогне да се разбере кои точно групи стоят за нея. От компанията научиха, че Джордж Сорос финансира няколко от членовете на тази коалиция. Те също така подготвиха документи и ги раздадоха на пресата, за да покажат, че това не е просто спонтанно движение на местно равнище", поосочи Шрейдж.

На по-късен етап от Definers Public Affairs прeдоставиха документ, внушаващ, че Сорос, който е основен донор на различни либерални каузи, е финансирал кампанията срещу Facebook. Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг и главният оперативен директор Шерил Сандберг отрекоха да са знаели за полаганите от фирмата DAP усилия в тази насока, докато в-к "Ню Йорк Таймс" не опроверга това в своя информация от миналата седмица. Оттогава насам "Фейсбук" прекъсна връзките си с Definers Public Affairs.

В снощното си изявление Елиът Шрейдж посочи, че той и комуникационният екип на "Фейсбук" поемат изяло вината за наемането на DPA. "Знаех и одобрих решението за наемане на DPA и на подобни фирми", посочи той и добави: "Съжалявам за собствения си провал в този случай"."

Той обаче подчерта, че Facebook не е поискала от DPA да създава или да разпространява фалшиви новини.

Трябва да се има предвид, че Елиът Шрейдж обяви през юни, че ще се оттегли в резултат на скандала с компанията Cambridge Analytica, но остана на поста, докато бъде намерен негов заместник.

През последната година "Фейсбук" пострада сериозно от серия скандали, като редица висши ръководители напуснаха компанията поради по-агресивния стил на управление на Зукърбърг, напомни "Уолстрийт джърнъл" по-рано тази седмица. Критиките от страна на потребители, законодатели и анализатори доведоха до понижаване на морала и в самата водеща социална медия, като изследване показа, че едва 52% от нейните служители заявяват, че са оптимисти за бъдещето на Facebook.

На този етап обаче не се очакват сериозни промени в ръководството на "Фейсбук". Самият Марк Зукърбърг заяви пред CNN във вторник, че няма намерение да се оттегли от председателския пост, въпреки някои призиви за подобен ход от негова страна.

Акциите на Facebook приключиха търговията в сряда с повишение от 1,8%, но серията скандали около водещата социална интернет медия доведоха до срив на нейните акции с почти 24% в рамките на настоящата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени