Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Луксозно издание на Рибния буквар с осъвременен текст е на книжния пазар

Съдържанието на енциклопедичната книга вече е достъпно, а четенето й ще бъде автентично и ефективно, смятат издателите

Снимка: www.sbj-bg.eu

Сдружение "Българска история", подкрепено от фондация „Българска памет“, пуска на пазара луксозно издание на „Буквар с различни поучения“, познато като Рибния буквар на доктор Петър Берон. То е посветено на 220-годишнината от рождението на именития българин, която ще отбележим през 2019 година.

„Рибният буквар" е изключително известно издание, но се оказа, че малко хора го имат у дома си. Ние го отдаваме на факта, че това е една книга, която, колкото и значима да е за българската история, е писана преди повече от 150 години", каза пред "Хоризонт" Марио Мишев от сдружението:


"Може би за читателя би било трудно да усвои съдържанието ѝ и да го разбере. Не са много изданията, които предлагат това, което ние се опитахме да направим - да представим фототипната част на изданието - читателят да се запознае с оригинала, но ред по ред, на същата страница, да среща осъвременен текст, така че да разбере напълно всичко написано." 

Осъвремененият текст е консултиран с един от най-добрите специалисти по лингвистика и сравнително езикознание в България - професор Лилия Илиева. Така според Марио Мишев изживяването по време на четенето ще е "автентично и най-ефективно“.

Петър Берон е от това поколение, което поставя основите на българската просвета. Винаги съм се чудил защо рядко в класните стаи можем да срещнем портрета му, отбеляза още Мишев, според когото в средата на 19 век Берон изпреварва времето си в интелектуално отношение. 

"Рибният буквар" е енциклопедия с базова информация, която за онова време е била нещо революционно за българското книгоиздаване, подчерта Марио Мишев:

"Това са природни науки, математика, биология - всъщност всичко, което е трябвало да знае един младеж, тепърва започващ да се занимава с всички възможни науки."

Рибният буквар като класическа книга дори може да отегчи някои хора заради ученическите им спомени, дават си сметка от сдружение "Българска история".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени