Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК и "Хоризонт“ ще представят историите на хора, обвързали професията и живота си с каузата "Европа"

Огнян Златев в студиото на "Хоризонт"
Снимка: Ани Петрова

Програма „Хоризонт“ на БНР ще си партнира с Европейската комисия от началото на януари 2019 г. в кампанията „По-защитени заедно“. Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България, обясни в предаването „Хоризонт до обед“, че в нея ще бъдат представяни историите на обикновени хора, които обвързват своята професия и своя живот с каузата "Европа" и ценностите на ЕС:

„Наблюдавайки последните резултати от различни проучвания на общественото мнение, виждаме как независимо от всичките ползи за гражданите на ЕС от това, че ние живеем заедно в една голяма общност - тези нови инициативи, политики, програми и т.н. -  някак си хората, като че ли усещат едно отдалечаване между институциите и тях самите. Целта на тази кампания е да обясни, че не би следвало да има такова разделение, второ – че ЕС сме всички ние, гражданите. Трето, чрез разказите на обикновени хора, които всеки ден можем да срещнем по улиците, да си дадем сметка как точно това, че сме заедно в една общност ни помага на нас и ни подобрява живота“.

Много от младите хора приемат за даденост голямата част от достиженията на ЕС и не си дават сметка за процеса на достигането до тях, каза Златев.

„Това време на несигурност, което витае около нас, някои външни сили, които не са приятелски настроени към ЕС, доста добре експлоатират. Заиграването със страховете на хората носи много добри резултати и тези сили, които използват такава реторика са доста кресливи, чуваеми. Това е някакъв начин да се противопоставим и на тях. Кампанията е общоевропейска и се провежда във всички държави от ЕС“.

Един от продуктите на кампанията са 40 кратки видеоистории, в които участват между 6 и 8 души от 4-6 различни държави членки, сподели Златев и даде за пример разкази на хора, които работят заедно срещу трафика на хора, за погасяването на пожари или за спасяване на бежанци в Средиземноморието.

„Чувството за сигурност не е само в това да защитим своите граници и да знаем, че полицията в нашето населено място си върши работата. То се отнася и до сигурността, примерно, че качеството на храните, които купуваме в магазина и даваме на децата си, е на необходимото ниво, че когато отидем в банката за транзакция, нашите пари няма да се загубят…“.

Историите можете да чуете по „Хоризонт“ в предаванията „Хоризонт до обед“, „Закуска на тревата“ и „Нощен хоризонт“. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени