Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на британската лира след новината за проектодекларацията за отношенията на ЕС и Великобритания след Брекзит

Европейските фондови борси обаче не реагират позитивно на проекта за Брекзит сделка

Британската лира подскочи рязко спрямо останалите валути след новината за одобрената от ЕК проектодекларация за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания след Брекзит.

Паундът поскъпна с близо 1% към 7-дневен връх от 1,2927 щатски долара, като в същото време еврото се понижи с 0,65% към 4-дневно дъно около 0,8840 британски лири.

Това възходящо движение на британската валута обаче се отразява негативно на фондовата борса в Лондон, като индексът FTSE100 вече се понижава с 1,4%, заличавайки вчерашен отскок с 1,19 на сто. Трябва да се има предвид, че повече от компаниите, влизащи в индекса FTSE100, са мултинационални и значителна част от техните приходи и печалби се формират от техния бизнес зад граница.

Останалите водещи европейски фондови индекси също бележат понижения, тъй като инвеститорите игнорират тази новина и остават притеснени относно забавянето на световния икономически растеж на фона на растящите американски лихви и търговското напрежение между САЩ и Китай.

Общият индекс Stoxx Eroupe 600 се понижава с 0,5%, парирайки част от отскока с малко над 1% по време на търговията в сряда. По този начин индексът остава на негативна територия за шеста от последните седем сесии на търговия.

Германският индекс DAX 30 се понижава с 0,52%, френският CAC 40 - с 0,44%, а италианският MIB - с 0,25%.

Като цяло търговията в четвъртък е доста вяла и в по-малки от обичайното обеми с оглед на официалния неработен ден за пазарите в САЩ с оглед на Деня на благодарността.

В сряда основните фондови индекси на Уолстрийт опитаха да компенсират част от бруталните загуби от началото на седмицата, но в края на търговията приключи с относително слаби повишения. Индексът S&P500 се повиши с 0,3%, технологичният Nasdaq - с 0,9%, а индексът на сините чипове DJIA дори приключи вчерашната търговия с понижение от малко под 1 пункт.

Днес фючърсите и на трите индекса бележат слаби понижения на извънборсовата търговия, но пазарите на акции на Уолстрийт ще останат затворени за Деня на благодарност, преди търговията да бъде подновена в петък, но с намалено работно време. Фючърсите на DJIA се понижават с 0,24%, на S&P500 - с 0,25% и на Nasdaq 100 - с 0,39%.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!