Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Тодор Танев: Марияна Николова е запозната с администрацията, но не и с голямата политика

Тодор Танев
Снимка: БГНЕС

Валери Симеонов изрази отново, може би без да иска, точно това, което много други, които са заедно с него или с които той е, в момента не биха искали да чуят. Това заяви в интервю за предаването ни "12+3" професор Тодор Танев - преподавател по публична администрация и бивш министър на образованието в кабинета "Борисов 2". Според него го до „идеята за експертност в политиката“ се прибягва тогава, „когато има някаква криза“.

„С т.нар. експертност в политиката не може да се постигне повече, отколкото да се провеждат някои вече написани цели“, каза още проф. Танев, както и изтъкна, че вицепремиерът като цяло трябва да бъде разпознаван от обществото.

„Хората, които са гласували на НФСБ, са гласували преди всичко за Валери Симеонов и за хората, които Валери Симеонов  вкарва в парламента или ги представя в листите. В случая обаче никой не е имал предвид това лице, което в момента е вече на тежката позиция с огромната отговорност да заема политическа длъжност“, подчерта проф. Танев в коментар на избора на Марияна Николова, която, според него, „има административно образование, подготовка - от там тя знае какво се прави, но трябва известен опит или дългогодишно наблюдение на това какво става не в политиките, а в голямата политика“:

„Тя е запозната с работата по администрирането на нещата, но до каква степен тя сега на свой ред ще може да се опъне на партийния си лидер, ако трябва, защото тя вече е в положение не просто да бъде част от партия, а част от правителството на България. Това вече се изисква от нея - това е моят реторичен въпрос“. 

Според бившия образователен министър ГЕРБ като „партията, която е начело на правителството“ е в „незавидното положение да изчака, да види какво ще се случи и да защитава едно решение, което не е нейно - до там се стигна с инжинерията“:

„Не им е лесно и особено не му е лесно на министър-председателя в качеството му на партиен лидер“.

Подробности, както и цялото интервю, можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени