Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юрист от БХК за задържането на студент заради графит върху паметника на Съветската армия:

Адв. Качаунова: Цяла София е осеяна в графити, вкл. свастики, но никой не е арестуван

Въпреки посланието срещу Льо Пен, която е френски политик, остро реагира руското посолството

6
Снимки СДВР

Поредният графит, заради който беше задържан 22 годишният студент Траян Димитров, възобнови дебата трябва ли паметникът на Съветската армия да бъдат специално охраняван от МВР, с камери  и дали МВР трябва да отделя допълнителен ресурс от парите на данъкоплатците за това.

Траян е освободен с мярка за неотклонение „подписка“. Според Софийския градски съд става дума за хулиганство, но в него няма „изключителен цинизъм“, както беше квалифицирано дейнието от прокуратурата. Надписът, направен от младият мъж, гласеше "Добре дошли бежанци, Льо Пен върви си" (Refugees welcome, Le Pen go home).

Въпреки, че става дума за френски политик в лицето на Марин Льо Пен, която е лидер на крайно-десния Национален фронт, остро реагира посолството на Русия. В последната година стана ясно и че партията на Льо Пен е получавала кредити от руски банки.  А погледът назад в генезиса на тази политическа формация, която Марин наследява от своя баща Жан-Мари Льо Пен, показва множеството негови изказвания, защитаващи нацисткия режим във Франция, включително и това, че Холокостът е просто „детайл от историята“.

Адвокат Адела Качаунова от правната програма на Българския хелзинкски комитет коментира измеренията на този случай в предаването „Хоризонт до обед“, че правозащитната организация е била изненадана от поисканата от обвинението тежка, и според тях непропорционална, мярка за неотклонение:

„Имаме нанесена вреда, но тя със сигурност е отстранима, тоест каква обществена опасност вижда прокуратурата тук, че да може да поиска мярка за неотклонение „задържане под стража“? Също е интересно да се види и малко назад във времето, защото през 2015 година, когато отново беше изписан паметникът и то с по-крайно послание в онзи случай, самата прокуратура реши да прекрати делото и каза тогава „действията на извършителите са били мотивирани от желанието им да изразят отношението си към определени исторически събития“, тоест те предават идеи, а не са насочени към смущаване на обществения ред.

Според Качаунова ключовият въпрос е дали тази реакция на прокуратура и на органите на реда в България идва вследствие на нееднократните призиви на руското посолство и на руската държава да се опазва конкретно този паметник:


„Тази година руското посолство беше изразило призив да се използва цялата строгост на закона, за да се задържат извършителите и да се наказват най-строго. Това аз го виждам като намеса във вътрешните работи на една държава. Неминуемо стигаме до налагания двоен стандарт - цяла София, а вярвам, че не само София, е осеяна в графити и надписи, които често са изключително цинични, а има и политически послания, но затова никой не е задържан. Включително сградата на МВР е цялата изрисувана в свастики в момента. Не виждам да има задържан за там, а да не говорим да има денонощна охрана или видеонаблюдение. Денонощна охрана всъщност означава разходване на нашите средства - нашите данъци, които отиват за опазване на един паметник. Аз като гражданин си поставям въпроса дали служителите на МВР, които конкретно са били заети да пазят паметника, ще понесат някакво наказание за това, че не са успели да го опазят“.

Паметникът се превръща в платно за политически послания, но органите на реда и съда не трябва да дават оценка на тези послания, каза юристът и поясни „какво е изписано там не би трябвало да има значение за преценката дали това е хулиганство“.

Снимка

Самият паметник има „много противоречиво значение“, допълни Качаунова .


Репортерът на БНР Спас Крайнин припомни предишните случаи на поява на графити върху паметника и какви са били реакциите до момента на българските институции. Ретроспекцията можете да чуете от прикачения звуков файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия