Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за проф. Любомир Динолов

Проф. Любомир Динолов

На 20 ноември 2008 година си отиде от този свят един забележителен музикант - Любомир Динолов, виден пианист, педагог, музиковед, автор на многобройни клавирни транскрипции, изключителен ерудит. Той беше известен и с невероятното си чувство за хумор - да се говори с него беше много забавно преживяване, а той виртуозно владееше словото. Но за всичко това можете да се убедите сами, като чуете част от негово интервю от 15 май 2006 година, запазено в Златния фонд на БНР (в звуковия файл).

Роден на 18 май 1934 г., в родния си град Русе Динолов започва да свири като дете на акордеон. Когато забелязват импровизаторските му умения, родителите му го водят в София, където с него се занимава проф. Андрей Стоянов. Въпреки че го приемат в Музикалното училище, той решава да учи в гимназия. По-късно е аспирант при Люба Енчева, специализира във Ваймар и Париж. От 1959 година Любомир Динолов е преподавател в Музикалното училище и в Музикалната академия, където е един от инициаторите за създаването на катедра "Пиано" в Теоретичния факултет.
Любомир Динолов беше изтъкнат преподавател по пиано в Теоретичния факултет на Музикалната академия - много наши изявени диригенти и творци са негови студенти и са се учили от неговата висока музикална култура. Той беше професор и доктор на изкуствата. Беше перфекционист, автор на много статии, студии и книги, сред които трите тома „Музикални хуморески“, “Изключителният педагог и цигулар Владимир Аврамов“, “Авторски интерпретации – композитори пианисти свирят свои творби“, “Наблюдения върху класическия стил на Любомир Пипков“, “Изкуството на Святослав Рихтер през погледа на артиста и музикантите - негови съвременици“, "Антон Диков - нови щрихи към портрета на пианиста“, “Наблюдение върху педагогическите нотни издания на Йохан Себастиан Бах“ и др.

Не могат да бъдат подминати и многобройните транскрипции за пиано, направени от проф. Любомир Динолов - те се изпълняваха в многобройни концерти и винаги правеха силно впечатление - както с използваните популярни произведения, така и с виртуозната техника, която изискваха.

Чуйте рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени